Οι Τραμπ και το… φτωχικό τους στο Μαρ-α-Λάγκο

Το 1973 η μεγιστάνας των δημητριακών, Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ, μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, πέθανε και στη διαθήκη της έκανε μια ενδιαφέρουσα δωρεά προς το αμερικανικό κράτος. Αφησε το μέγαρο Μαρ-α-Λάγκο, ιδιοκτησίας της στο Παλμ Μπιτς, στη διάθεση της κυβέρνησης, με την επιθυμία ο πρόεδρος των ΗΠΑ να το χρησιμοποιεί ως «χειμερινό Λευκό Οίκο».

Το Μαρ-α-Λάγκο χτίστηκε το 1927, η κατασκευή του κόστισε $7 εκατ. ποσό τεράστιο

για την εποχή του και η έκτασή του είναι 80 στρέμματα. Η έπαυλη διαθέτει 128 δωμάτια και αρχιτέκτονας ήταν ο Μάριον Σιμς Γουάιεθ, ο δημοφιλέστερος στο Παλμ Μπιτς εκείνη τη χρυσή εποχή της περιοχής.

Η επιθυμία της εκλιπούσης, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησε ποτέ το Μαρ-α-Λάγκο σαν ένα θερμό χειμερινό κατάλυμα, διότι το οικονομικό επιτελείο έκρινε ότι ήταν πολύ ακριβή υπόθεση το πηγαιν’έλα και η διαμονή εκτός έδρας για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, την οικογένειά του και το επιτελείο του. Επιπλέον, μόνο για τη συντήρησή του, το κτίριο απαιτούσε $ 1 εκατ. τον χρόνο (επίσης τσουχτερό ποσό για την εποχή).

Η έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο χτίστηκε το 1927 και διαθέτει 128 δωμάτιαΤο προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, σε επίσημο δείπνο με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και την Πρώτη Κυρία της Ιαπωνίας Ακίε Αμπε, στο Μαρ-α-Λάγκο, στις 10 Φεβρουαρίου (REUTERS/Carlos Barria)

Ετσι, το 1980, το κληροδότημα επεστράφη στις κόρες και νόμιμες κληρονόμους της Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ. Την ίδια χρονιά το σπίτι και οι κήποι που το περιβάλλουν ανακηρύχθηκαν εθνικό ιστορικό μνημείο.

Η μεγιστάνας των δημητριακών, Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ στη διαθήκη της κληροδότησε το Μαρ-α-Λάγκο στο αμερικανικό κράτος με την επιθυμία να χρησιμοποιηθεί ως χειμερινός Λευκός Οίκος

Τότε εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος και φιλόδοξος κτηματομεσίτης πρόσφερε στις κληρονόμους $ 28 εκατ. για να αγοράσει το ακίνητο. Η προσφορά απερρίφθη. Ο Τραμπ περίμενε. Η αγορά των ακινήτων έπεσε. Ο Τραμπ αγόρασε το Μαρ-α-Λάγκο το 1985, μόλις $ 5 εκατ. και πλήρωσε άλλα $ 3 εκατ. για τις αντίκες και τα έπιπλα. Σημειωτέον πως η κύρια κατοικία της Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ στην Ουάσιγκτον σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο διακοσμητικών τεχνών, με την ονομασία Hillwood – η μεγιστάνας ήταν μανιώδης συλλέκτρια αντικειμένων της τσαρικής δυναστείας των Ρομανόφ. Ανάμεσα στα αντικείμενα που συνέλεγε, ήταν αβγά Fabergé του 19ου και του 20ου αιώνα, γαλλική ζωγραφική και σπάνια είδη ορχιδέας. Επίσης είχε αγάπη και για τα παλιά βιβλία – αναζητούσε τις πρώτες εκδόσεις και τελικά συνέθεσε μια πολύ πλούσια βιβλιοθήκη, σε ένα τεράστιο έπιπλο αντίκα από βελανιδιά. Η βιβλιοθήκη αυτή βρίσκεται στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ενα από τα σαλόνια του Μαρ-α-Λάγκο, σε φωτογραφία του 1967Η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της, εμπορικός σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, αναχωρούν από εκδήλωση στο μέγαρο στις 11 Φεβρουαρίου (REUTERS/Carlos Barria)

Ο Ντόναλντ Τραμπ το 1995 μετέτρεψε την έπαυλη σε ιδιωτική λέσχη και προσέθεσε μια αίθουσα χορού 29.000 τ.μ., διακοσμημένη με φύλλα χρυσού η οποία κόστισε $ 7 εκατ. Επίσης τοποθέτησε στα προσωπικά του διαμερίσματα τέσσερεις επίχρυσους νιπτήρες αξίας $ 100.000 έκαστος. Αλλά το 1989, προίκισε το ακίνητο και με το περίφημο πορτρέτο του, που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος των πριγκίπων, Ραλφ Γουλφ Κάουαν, και του έδωσε τον τίτλο «Ο οραματιστής». Ο Κάουαν έχει ζωγραφίσει όλη την πριγκιπική οικογένεια του Μονακό, την Νταϊάνα, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, τον Ελβις, τη Λιζ Τέιλορ κ.α.

Το τέλος εγγραφής για τα μέλη της λέσχης Μαρ-α-Λάγκο ήταν μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ $ 100.000. Από την 1η Ιανουαρίου, αυξήθηκε σε $ 200.000Το προεδρικό ζεύγος στον 60στό Ετήσιο Χορό του Ερυθρού Σταυρού στο Μαρ-α-Λάγκο στις 4 Φεβρουαρίου (REUTERS/Carlos Barria)

Ο νέος ιδιοκτήτης, με το που εγκαταστάθηκε στο μέγαρο, είχε, όπως μπορούμε να φανταστούμε, κάποια προβληματάκια στην περιοχή. Για παράδειγμα, πήγε στα δικαστήρια με το Δημαρχείο του Παλμ Μπιτς για το ύψος της σημαίας. Εκείνος έβαλε κοντάρι 25 μέτρων στο μέγαρο. Ο κανονισμός όμως επιτρέπει κοντάρι μέχρι 12 μέτρα στην περιοχή και η παράβαση τιμωρείται με ημερήσιο πρόστιμο $ 250. Ο Ντόναλντ Τραμπ, μήνυσε τον Δήμο για καταπάτηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης, και απαίτησε αποζημίωση $ 25 εκατ. Στο τέλος έγινε συμβιβασμός: ο παραβάτης κόντυνε το κοντάρι στα 20 μέτρα και αντί για πρόστιμο, κατέβαλε $ 100.000 υπέρ των βετεράνων του πολέμου.

Άλλη διαμάχη του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή ήταν με το Αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς, το οποίο και μήνυσε επειδή τα αεροπλάνα περνούσαν πάνω από το Μαρ-α-Λάγκο και έκαναν πολύ θόρυβο. Αυτή η μήνυση απεσύρθη τον Νοέμβριο, μετά την εκλογή του – τώρα ούτως ή άλλως οι μυστικές υπηρεσίες απαγορεύουν κάθε πτήση πάνω από το Μαρ-α-Λάγκο όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται εκεί.

Το 1989 στο μπαρ του Μαρ-α-Λάγκο κρεμάστηκε το προτρέτο του ιδιοκτήτη, Ντόναλντ Τραμπ, με τίτλο «Οραματιστής». Το μοντέλο φοράει στολή του τένιςΤο πορτρέτο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος των πριγκίπων, Ραλφ Γουλφ Κάουαν. Ο Κάουαν έχει ζωγραφίσει όλη την πριγκιπική οικογένεια του Μονακό, την Νταϊάνα, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, τον Ελβις, τη Λιζ Τέιλορ κ.α.

Όσον αφορά την πελατεία της λέσχης Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, ο οξυδερκής επιχειρηματίας, προκειμένου να διεισδύσει στην αγορά, φρόντισε να κάνει δεκτά όλα τα μέλη τα οποία δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις άλλες πολυτελείς λέσχες της περιοχής. Τέτοιες κατηγορίες είναι οι Εβραίοι, οι Αφροαμερικανοί και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια… Το κόστος εγγραφής ήταν $ 100.000 και η ετήσια χρέωση $ 14.000 συν τους φόρους, συν $ 2.000 κατ’ ελάχιστον, για τα ετήσια εδέσματα. Από 1η Ιανουαρίου 2017, το κόστος εγγραφής διπλασιάστηκε – πλέον ανέρχεται στα $ 200.000. Εν κατακλείδι το Μαρ-α-Λάγκο είναι μια επικερδής επιχείρηση. Το 2014, οι εισπράξεις ανήλθαν σε $15,6 εκατ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με την πρώην σύζυγό του και μητέρα της Ιβάνκα, Ιβάνα Τραμπ, το 1987

Ο Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο από τότε που μετακόμισε στον Λευκό Οίκο και εκεί συναντιέται με τη σύζυγό του Μελάνια, η οποία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη, για να μην αλλάξει σχολείο και ταραχτεί ο 10άχρονος γιος της Μπάρον Τραμπ. Ας πούμε ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ εκπληρώνει επιτέλους την επιθυμία της Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ το μέγαρό της να χρησιμοποιηθεί ως χειμερινός Λευκός Οίκος…

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν άνοιξε τη λέσχη Μαρ-α-Λάγκο το 1995, για να διεισδύσει στην τοπική αγορά, φρόντισε να κάνει δεκτά μέλη, τα οποία απορρίπτονταν από τις άλλες λέσχες του Παλμ Μπιτς – όπως ήταν οι Εβραίοι, οι Αφροαμερικανοί και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, όμως, το κάθε ένα Σαββατοκύριακο που περνάει στο Μαρ-α-Λάγκο ο Πρόεδρος, κοστίζει στο αμερικανικό κράτος περισσότερα από $ 3 εκατ. Αυτά αφορούν κυρίως έξοδα για την προσωπική ασφάλεια του Προέδρου και των υψηλών καλεσμένων του.

Πάντως ο Τραμπ καταχαίρεται με το Μαρ-α-Λαγκο: «Ένα μεγάλο σπίτι είναι 4.000 τμ. Το δικό μου είναι 100.000!» δήλωσε σε δημοσιογράφο του περιοδικού Town&Country.

Ο τάφος της Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ, στην κύρια κατοικία της, στην Ουάσιγκτον, η οποία σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο διακοσμητικών Τεχνών

The post Οι Τραμπ και το… φτωχικό τους στο Μαρ-α-Λάγκο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα