Τα γυρίζει ο Τραμπ για το Σάρλοτσβιλ: "Φταίνε και οι δύο πλευρές"


Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε νέο κύμα κατακραυγής στις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνοντας ότι η ευθύνη για τις ταραχές που συγκλόνισαν το Σάρλοτσβιλ ανήκει «σε δύο πλευρές». Κέρδισε όμως την ευαρέσκεια του περιώνυμου πρώην αρχηγού της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ που ήταν παρών στη μικρή πόλη της Βιρτζίνια: «Ευχαριστώ πρόεδρε Τραμπ για την εντιμότητα και το θάρρος σας», έγραψε στο Twitter συγχαίροντάς τον διότι «είπε την αλήθεια» και κατήγγειλει «τους τρομοκράτες της αριστεράς».

Κατά

τη διάρκεια μίας χαώδους συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Τρίτης στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ κατάφερε να φέρει αντιμέτωπους τους λευκούς ρατσιστές της ακροδεξιάς που είχαν δώσει ραντεβού στο Σάρλοτσβιλ και τους αντιδιαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να τους καταγγείλουν.

Οι βίαιες και άνευ ειρμού και αυτοσχέδιες δηλώσεις του έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την δήλωση που είχε καταφέρει τελικά να διαβάσει τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο μέσα από τον τηλεϋποβολέα για να καταγγείλει με μεγάλη καθυστέρηση την «απαράδεκτη ρατσιστική βία».

Ορθιος μπροστά τα χρυσαφένια ασανσέρ του πύργου του στο Μανχάταν, ο αμερικανός πρόεδρος, αντιμέτωπος με τις επικρίσεις του ίδιου του πολιτικού του στρατοπέδου, άρχισε λέγοντας ότι η πρώτη του δήλωση μετά τα γεγονότα οφειλόταν στην έλλειψη πληροφοριών.

«Τα γεγονότα μόλις είχαν συμβεί», είπε για να δικαιολογήσει την αντίδρασή του.

Ομως αργότερα και μπροστά σε καταιγισμό ερωτήσεων των δημοσιογράφων και μιλώντας αυθορμήτως εμφανίσθηκε εκδικητικός. Ορθιος στο πλευρό του, ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ο απόστραρτος στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών Τζον Κέλι, παρέμεινε ακίνητος, παγωμένος.

«Κοίταξα από πολύ , πολύ πιο κοντά από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Υπήρχε μία ομάδα ανθρώπων που ήσαν επιθετικοί. Και υπήρχε από την άλλη πλευρά μία άλλη ομάδα που ήταν επίσης βίαιη. Κανείς δεν θέλει να το πεί», είπε.

«Τι να πούμε για την Alt Left που επετέθη στην Alt Right; Δεν έχουν μέρος της ευθύνης; Καταδίκασα τους ναζί ή τους λευκούς ρατσιστές...υπήρχαν πολύ καλοίο άνθρωποι και παό τις δύο πλευρές...», διαβεβαίωσε.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν νέο κύμα κατακραυγής σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Η ρατσιστική βία υπήρχε πάντα στην Αμερική. Το ξέρουμε, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις την επανέφερε στη μόδα», δήλωσε ο σούπερ σταρ του μπάσκετ Λεμπρόν Τζέιμς.

«Προσωπικότητες όλου του πολιτικού φάσματος , από όλη τη χώρα, καταδίκασαν αυτά τα άτομα και τις πράξεις τους με ξεκάθαρα λόγια, χωρίς δισταγμό. Ο αμερικανικός λαός έχει ανάγκη ο πρόεδρός του να κάνει το ίδιο και το έχει ανάγκη τώρα», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρι ΜακΟλιφ.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ιδέα της λευκής υπεροχής είναι αποκρουστική...Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ηθική αμφισημία», έγραψε στο Twitter ο Πολ Ράιαν, ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Το να κατηγορεί κανείς "τις δύο πλευρές" μετά το Σάρλοτσβιλ; Οχι. Επιστροφή του σχετικισμού όταν μιλάμε για την Κου Κλουξ Κλαν, τους υποστηρικτές των ναζί και των λευκών ρατσιστών; Ξεκάθαρα όχι», έγραψε η Ιλεάνα Λος-Λέτινεν, ρεπουμπλικανή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ εκμεταλλεύθηκε αυτή τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους για να αφήσει να εννοηθεί ότι ο Στιβ Μπάνον, ο σύμβουλος του επί της στρατηγικής, είναι πιθανόν να εγκαταλείψει σύντομα τον Λευκό Οίκο.

«Θα δούμε τι θα γίνει με τον κ. Μπάνον», δήλωσε τη στιγμή που το μέλλον της φωνής της αμερικανικής εναλλακτικής δεξιάς είναι αντικείμενο έντονης φημολογίας. «Τον συμπαθώ τον Μπάνον, είναι φίλος, είναι καλός τύπος, δεν είναι ρατσιστής»...

Σε ένα νέο ισχυρό πλήγμα για τον Τραμπ, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αμερικανικού συνδικάτου, του AFL-CIO, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την συμβουλευτική για την οικονομία ομάδα του αμερικανού προέδρου.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε στο συμβούλιο με έναν πρόεδρο που ανέχεται τον εθνικό σεκταρισμό και την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Τρούμκα λίγο μετά την αυτοσχέδια και παράξενη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα