Τα «Φιλοσοφικά Εγκλήματα» του Philip Kerr


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, σε μια εποχή όπου οι κατά συρροήν δολοφονίες έχουν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας, παρά τις προηγμένες μεθόδους που εφαρμόζει η κυβέρνηση –ταυτοποίηση DNA, «σκανάρισμα» εγκεφάλου, ποινικό κώμα– προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Η πρόληψη όμως του εγκλήματος αποτελεί και το άλλοθι για την επιβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο κυνήγι των δολοφόνων, σε μια πόλη με πολλούς ικανούς ντετέκτιβ, κανείς δεν έχει αποδειχτεί πιο ικανός από την

Ιζαντόρα Τζέικ Τζέικοβιτς. Όμορφη, ευφυέστατη και συνάμα σκληρή, υποκινούμενη από τους προσωπικούς της δαίμονες, η Τζέικ αναλαμβάνει να βγάλει από τη μέση έναν δολοφόνο με το κωδικό όνομα Βίτγκενσταϊν. Ο τελευταίος επιδιώκει να εξοντώσει οποιονδήποτε εμφανίζει προδιάθεση για βίαιη συμπεριφορά, ακόμα κι αν δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Σε μια τεχνολογικά υπερεξελιγμένη κοινωνία, παρόμοια με τη σημερινή, μία ντετέκτιβ με σιδερένια θέληση αντιμετωπίζει έναν επικίνδυνο δολοφόνο, έναν διανοούμενο ευφυή, αλλά και με ακόρεστη δίψα για φόνο.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Το αληθινό τέρας, όπως μας λέει ο Χομπς (και φυσικά ο Φρόιντ) είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος –ένα άγριο, εγωιστικό, δολοφονικό κτήνος. Η κοινωνία, λέει ο Χομπς, υπάρχει για να μπορεί ο άνθρωπος να αφήνει την κτηνώδη φύση του αλυσοδεμένη στο σπίτι και να προσδοκά κάτι καλύτερο. Εάν όμως η αρχέγονη φύση του Ανθρώπου είναι αντικοινωνική και καταστροφικά ληστρική τότε εάν προσδοκά να υπερβεί τη φύση του, πλησιάζει τον Θεό ή απομακρύνεται ακόμη περισσότερο;

Προσωπικά θεωρώ ότι τα μοναχικά, σκάρτα, μοχθηρά, κτηνώδη και ανεπαρκή στοιχεία του χαρακτήρα μου είναι πολύ ισχυρότερα από τους πολιτισμένους φραγμούς που επιβάλλει η κοινωνία. Κατανοώ πολύ καλά όσους μάχονται με ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι μας θέλουμε να εμβαθύνουμε στο μυαλό ενός κατά συρροήν δολοφόνου και να κατανοήσουμε τι τον έκανε να διαπράξει τα στυγερά του εγκλήματα. Όμως, ποιος από εμάς μπορεί ειλικρινά να πει ότι βαθιά μέσα στη χομπσιανή καρδιά του δεν υπάρχει ήδη η απάντηση;»

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Philip Kerr γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1956. Σπούδασε νομικά και συνεργάστηκε ως αρθρογράφος στις σελίδες των Sunday Times, της Evening Standard και του New Statesman. Ως συγγραφέας έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στη σειρά βιβλίων του με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, που θεωρείται από τις σημαντικότερες σειρές στον χώρο της σύγχρονης νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας. Οι ιστορίες του Μπέρνι Γκούντερ διαδραματίζονται κυρίως στη Γερμανία των χρόνων της ναζιστικής κυριαρχίας και του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Τα βιβλία της σειράς εκδίδονται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος. Κυκλοφορούν ήδη ο τόμος «Η τριλογία του Βερολίνου» , καθώς και τα έργα «Μοιραία Πράγα», «Άνθρωπος χωρίς ανάσα», «Φλόγα που σιγοκαίει», «Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ» και «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται». Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του «Ξαφνικός θάνατος» και «Το χέρι του Θεού», με ήρωα τον ντετέκτιβ-βοηθό προπονητή Σκοτ Μάνσον.

ΤΙΤΛΟΣ: Φιλοσοφικά Εγκλήματα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Philip Kerr
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 406
Τιμή: 15,50 €

Keywords
Τυχαία Θέματα