Συρία: Η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση της Ρωσίας για τη διεξαγωγή ενός "εθνικού κογκρέσου"


"Η επανάσταση απορρίπτει αυτό το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ του καθεστώτος και του καθεστώτος", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλούς, μέλος της Επιτροπής Υψηλών Διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης και ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ.

Παράλληλα ο Αλούς εξέφρασε την έκπληξή του που η Επιτροπή αυτή περιλήφθηκε στον κατάλογο με τις οργανώσεις που προσκλήθηκαν στο Σότσι.

Από την πλευρά της μια άλλη ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, κατήγγειλε ότι το "κογκρέσο" αυτό είναι μια απόπειρα να παρακαμφθεί "η διεθνής επιθυμία

για πολιτική μετάβαση" στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

"Ο Συνασπισμός δεν θα συμμετάσχει σε καμία διαπραγμάτευση με το καθεστώς εκτός Γενεύης ή χωρίς τη συμμετοχή του ΟΗΕ", τόνισε ο εκπρόσωπός του Άχμαντ Ραμαντάν.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αγανάκτηση της Άγκυρας που στις συνομιλίες αυτές έχουν προσκληθεί και η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Συγκεκριμένα ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει το θέμα και ότι είχε και ο ίδιος μια συνάντηση "για να λυθεί επί τόπου το πρόβλημα".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δημοσίευσε χθες Τρίτη στον ιστότοπό του μια λίστα με τις 33 πολιτικές οργανώσεις που προσκλήθηκαν στο "κογκρέσο" αυτό. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οργανώσεις της αντιπολίτευσης αλλά και άλλες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Η Ρωσία έχει προσκαλέσει στο Σότσι και τις κουρδικές αρχές της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με έναν Κούρδο αξιωματούχο. Είναι η πρώτη φορά που κουρδικές οργανώσεις της Συρίας καλούνται στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Μολονότι ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο της Συρίας, οι Κούρδοι έχουν μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων, κατ' απαίτηση της Τουρκίας.

Ο πρεσβευτής της Συρίας τον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζαφάρι είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο συνέδριο του Σότσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα