Πανικός στο Βερολίνο: Ο μακελάρης είναι ελεύθερος


Εντείνεται ο πανικός και ο τρόμος στη Γερμανία, μετά την ανατροπή που σημειώθηκε με την ταυτότητα του άντρα, που συνελήφθη για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την Die Welt, η οποία επικαλείται αστυνομική πηγή, ο μακελάρης είναι ελεύθερος και μάλιστα οπλοφορεί, καθώς ο 23χρονος Πακιστανός πρόσφυγας, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των Αρχών, δεν είναι ο δράστης του χθεσινού χτυπήματος.

Σημειώνεται

ότι ο μακελάρης, ο οποίος εισέβαλε σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας με φορτηγό, σκόρπισε τον θάνατο, αφήνοντας πίσω του 12 νεκρούς και 45 τραυματίες.

Ο 23χρονος Πακιστανός πρόσφυγας, ο οποίος δεν είναι τελικά ο δράστης του χτυπήματος, συνελήφθη, μετά από καταδίωξη σε ζωολογικό κήπο κοντά στην αγορά. Συγκεκριμένα, πηγή από την γερμανική αστυνομία δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt πως «έχουμε τον λάθος άνθρωπο» και πως ο πραγματικός δράστης παραμένει ελεύθερος και οπλισμένος, καθώς διέφυγε το σημείο του χτυπήματος.

Πιο αναλυτικά, όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, ο 23χρονος Πακιστανός, που ονομάζεται Naved B και γεννήθηκε την 1η Ιανουάριου του 1993, έφτασε στην Γερμανία εν μέσω προσφυγικής κρίσης, διαμέσου της Βαλκανικής Οδού. Οι υπηρεσίες τον έχουν καταγράψει ως πρόσφυγα στο Πασάου της Βαυαρίας στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Η "Tagesspiegel" αναφέρει ότι ο 23χρονος είχε διαπράξει μικροεγκλήματα και είχε μητρώο στις γερμανικές αρχές, αλλά δεν υπήρχε σε καμία λίστα ύποπτων τρομοκρατών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έμενε στον προσφυγικό καταυλισμό Tebelhof του Βερολίνου, όπου διαμένουν περίπου 5.000 μετανάστες.

Πάντως, προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση, αν και ιδίως αμερικανικά μέσα ανέφεραν από την πρώτη στιγμή πως επρόκειτο για επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ, λίγο πριν σε συνέντευξη Τύπου, η οποία είναι σε εξέλιξη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι ο δράστης είναι ένας 23χρονος Πακιστανός. Ο ντε Μερζιέ δήλωσε ακόμη ότι ο δράστης αρνείται την ανάμειξή του στην τρομοκρατική επίθεση.

Σχετικά με τους δεκάδες τραυματίες, ο Γερμανός ΥΠΕΣ σημείωσε πως 18 από τα 45 άτομα, τα οποία εισήχθησαν σε νοσοκομεία της πόλης, είναι σε κρίσιμη κατάσταση και πως δεν αποκλείεται ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Σημειώνεται πως νωρίτερα η Άγγελα Μέρκελ, ντυμένη στα μαύρα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου συγκλονισμένη και απογοητευμένη, επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα.

"Αυτό το έγκλημα θα διαλευκανθεί και οι δράστες θα τιμωρηθούν με τα σκληρότερα μέτρα που προβλέπει ο νόμος. Η σημερινή ημέρα είναι δύσκολη, είμαι απογοητευμένη, σοκαρισμένη και πολύ λυπημένη για τα όσα συνέβησαν χθες στο Βερολίνο. Ολόκληρη η χώρα στέκει ενωμένη θρηνώντας", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. "Πρέπει να λειτουργούμε με την υπόθεση ότι το χθεσινό συμβάν ήταν τρομοκρατική επίθεση", πρόσθεσε η ίδια.

"Ξέρω ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους μας, αν επιβεβαιωθεί ότι ένα άτομο που προέβη σε αυτή την πράξη, είχε καταφύγει στη Γερμανία, ζητώντας προστασία και άσυλο", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, δείχνοντας "μουδιασμένη".

Αναφερόμενη δε στον τρόμο, υπό τον οποίο ζει όλη Ευρώπη, ενόψει της κορύφωσης των εορτών των Χριστουγέννων, η ίδια είπε χαρακτηριστικά: "Εκατομμύρια άνθρωποι διερωτώνται: Πώς μπορούμε να ζήσουμε με αυτό που συνέβη σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά; Ένας δολοφόνος σκότωσε τόσους πολλούς ανθρώπους, σ' ένα χαρούμενο μέρος; "

Η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συγκαλέσει σε έκτακτη σύσκεψη τόσο τις ομοσπονδιακές Αρχές όσο και τις Αρχές του Βερολίνου και πως μέσα στην ημέρα θα επισκεφθεί το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους τραυματίες δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ευχαρίστησε, ακόμα, τις αστυνομικές αρχές λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στις έρευνες που διεξάγουν.

"Δεν θέλουμε να ζήσουμε με αυτό τον τρόπο. Δεν θέλουμε να ρίξει πάνω μας τη σκιά του αυτό το γεγονός. Θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι", κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα