Στο Μαξίμου περιμένουν με αγωνία τα "δώρα" Ομπάμα...


Με μεγάλη αγωνία και τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του περιμένουν τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα στις κάμερες, για να επιβεβαιώσουν τη σπουδαιότητα της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα όσον αφορά πρωτίστως στο "καυτό" ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει σηκώσει πολύ "ψηλά" την άφιξη

του πρώην πλανητάρχη, λιγότερο από ένα μήνα πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου η Αριστερά προσβλέπει σε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα με τους δανειστές, τί και αν η προεδρία των ΗΠΑ περνά και επίσημα πια με το νέο χρόνο στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Ηρώδου Αττικού έχουν κάνει "σημαία" την επίσκεψη Ομπάμα, κάνοντας λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και για μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση υπερτονίζει τώρα τα θετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, τα οποία κατέγραψαν ανάπτυξη 1,5%, την καλύτερη επίδοση από το 2008.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Τσίπρας επενδύει καταρχάς στο τετ-α-τετ που θα έχει σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει σχεδιάσει να θέσει και αναλύσει στον κ. Ομπάμα όλα τα ανοιχτά θέματα και τις προτάσεις του για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Η κουβέντα εκ των πραγμάτων θα συνεχιστεί και κατά το δείπνο που θα ακολουθήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ είναι αυτονόητο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την δήλωση που κάνει μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός Πρόεδρος για την υπόθεση του χρέους.

“Η έλευση του Μπαράκ Ομπάμα είναι ένα κορυφαίο ζήτημα. Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας”, τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι: “Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου στην Καθημερινή ότι αποτελεί και για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα- νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική και οικονομική πολιτική. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, που πιθανόν η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους”.

Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί από την μια στιγμή στην άλλη. Το ομολόγησε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας επίσης στο real.fm, όπου έσπευσε να υπενθυμίσει την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου, η οποία κατά τον ίδιο λέει: με το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονα με τη λήξη της θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων.

Κάτι λοιπόν που αναμένει έτσι κι αλλιώς και ανεξαρτήτως της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα είναι η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόσθεσμων και μακροπρόθεσμων στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. “Από τη στιγμή που θα συγκεκριμενοποιηθούν, δεν έχει σημασία η στιγμή της εφαρμογής τους, αλλά η δέσμευση των Ευρωπαίων, αλλά και των θεσμών, στο ότι είναι συγκεκριμένα πια τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, πιστεύει ο κ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί “έναν καθαρό διάδρομο 10ετίας, ίσως και παραπάνω και επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία”. Γιατί; Διότι, όπως συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε μία μακρόπνοη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. “Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες αυτή η στρατηγική να ευοδωθεί μέσα στις επόμενες 20-25 ημέρες”, πρόσθεσε και κατέληξε ομολογώντας ότι: “Το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του ορίου όπου οι απολύσεις θεωρούνται μαζικές. Υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές διαφορές σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, οι οποίες αναμένεται να γεφυρωθούν. Και από κει και πέρα υπάρχει και το ζήτημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, όπου θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση για να συμπληρωθούν τα χρήματα που από τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθούν προς το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα