Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία: Ένοχο το κάπνισμα για τη ΧΑΠ


Την ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στις 16 Νοεμβρίου. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς 10,6% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ και για το 95% από αυτές τις περιπτώσεις ευθύνεται το κάπνισμα. Το 40% των Ελλήνων καπνίζουν όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες είναι σαφώς μικρότερο από το 20%, ανέφερε ο γραμματέας της ΕΠΕ,

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. «Αν σταματούσαμε όλοι το κάπνισμα η ΧΑΠ θα εξαφανιζόταν σε 20-30 χρόνια», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για το υψηλό κόστος της ασθένειας, τόσο για τα συστήματα υγείας όσο και για τους ασθενείς, μίλησε ο Γεώργιος Χειλάς, ταμίας της ΕΠΕ, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που παρουσίασε, η «συμβολή» της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,6 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως.

Παρότι η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη στη χώρα μας, τόνισε ο Μιχάλης Τουμπής, πρόεδρος της ΕΠΕ. «Ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Αντίστοιχα περισσότερα από 500.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από άσθμα ενώ 250.000 παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν από την ασθένεια», ανέφερε.

Εκστρατεία ενημέρωσης

«Μην κλείνεις τα μάτια στα συμπτώματα! Να επισκεφθείς αμέσως έναν Πνευμονολόγο!» προτρέπει η ΕΠΕ, αν λαχανιάζουμε εύκολα στη σκάλα, στην ανηφόρα ή σε άλλες δραστηριότητες, αν εδώ και καιρό έχουμε φλέματα ή βήχουμε συχνά.

«Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!» είναι ο τίτλος της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων και ειδικότερα του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, εκστρατεία που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα