Στις κάλπες οι Τούρκοι: Αποφασίζουν εάν θα κάνουν σουλτάνο ή όχι τον Ερντογάν


Η μεγάλη ημέρα για την Τουρκία έφτασε. 60 εκατ. Τούρκοι θα βρεθούν στις κάλπες, ψηφίζοντας υπέρ ή κατά της αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος.

Μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σαφής πως ένα ισχυρό “ναι" η Τουρκία θα λάβει μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της» δήλωσε ο Ερντογάν, προτρέποντας τους Τούρκους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

"Τα αποτελέσματα προμηνύονται

καλά" υπογράμμισε. "Όμως αυτό δεν πρέπει να μας κάνει νωθρούς. Ένα ισχυρό "ναι" θα είναι το μάθημα που θα δώσουμε στη Δύση", πρόσθεσε.

Θολό τοπίο στις δημοσκοπήσεις και οι αναποφάσιστοι

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο και δεν βοηθούν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.


Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην αντιπολίτευόμενη εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" δείχνει σημαντική διαφορά υπέρ του «όχι» με 53,9 % ενώ το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Δυο άλλες δημοσκοπήσεις έδειξαν μικρό προβάδισμα του "ναι" έναντι του «όχι» ενώ στην δεύτερη την νίκη του "όχι".

Παράλληλα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκεζιτζί, σε έρευνα που διενήργησε μεταξύ 8-9 Απριλίου σε 10 από τους 51 νομούς της Τουρκίας, δείχνει ότι το "ναι" προηγείται οριακά κατά 51.3% έναντι του "όχι", που συγκεντρώνει το 48.7% των ψήφων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το ποσοστό αναποφάσιστων γύρω στο 8%. Και με δεδομένη την πολύ μικρή διαφορά του «ναι» με το "όχι", αυτό το 8% θα κρίνει εν πολλοίς και τον νικητή την Κυριακή.

Τι σημαίνει νίκη Ερντογάν

Αν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα και το Ναι υπερισχύσει, τότε η εκτελεστική εξουσία θα μεταφερθεί στα χέρια του προέδρου, ο οποίος θα μπορεί να ορίζει υπουργούς και αντιπροέδρους. Η θέση του πρωθυπουργού που σήμερα κατέχει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα καταργηθεί.

Ο πρόεδρος θα έχει επίσης τον πρώτο λόγο στην δικαιοσύνη. Θα διορίσει 12 από τα 15 μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου και έξι από τα 13 μέλη ανωτάτων δικαστηρίων, ενώ θα μπορεί να διορίζει και να παραιτεί το προσωπικό του συστήματος της δικαιοσύνης. Τα υπόλοιπα 7 μέλη θα ορίζονται από τη βουλή.

Αλλά στη λογική της μεταρρύθμισης, οι βουλευτές (ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί από 550 στους 600) θα είναι στην πλειοψηφία τους στο ίδιο κόμμα με τον πρόεδρο.

Αυτός θα είναι στην πραγματικότητα ο αρχηγός του κόμματος, ενώ στο ισχύον σύνταγμα ο πρόεδρος έπρεπε να εγκαταλείψει κάθε κομματικό ρόλο. Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνονται ταυτόχρονα, κάθε πέντε χρόνια (ενώ σήμερα είναι κάθε τέσσερα).

Keywords
Τυχαία Θέματα