Στην Κομοτηνή ο Ερντογάν - Υποδοχή ηγέτη από τους μουσουλμάνους στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί (pics)


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την Κομοτηνή, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία και όλο το ενδιαφέρον πια επικεντρώνεται στη Θράκη και στο τι θα πει από εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο ίδιος έχει ήδη μιλήσει για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη ενώ εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του περί μουφτήδων και ανισότητες στο μουσουλμανικό πληθυσμό στην περιοχή.

Από την πλευρά της η μουσουλμανική μειονότητα ετοιμάζει υποδοχή ηγέτη στον Τούρκο Πρόεδρο ενώ αρκετές είναι

οι αντίθετες απόψεις που μιλούν για πρόκληση Ερντογάν αλλά και των υποστηρικτών του στην περιοχή. Μάλιστα αυτή την ώρα πραγματοποιείται συγκέντρωση κατά της επίσκεψης Ερντογάν στην πλατείας Ειρήνης στην Κομοτηνή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναχώρησε από την Αθήνα στις 10:30 περίπου. Έφθασε στις 10:21 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την αυτοκινητοπομπή του και αμέσως μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ επιβιβάστηκαν στο προεδρικό αεροσκάφος.

Στο αεροδρόμιο περίμενε και συνόδευσε ως το αεροσκάφος του τον Τούρκο πρόεδρο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Δεν έχει γίνει πάντως γνωστό αν η επιλογή του κ. Γαβρόγλου έγινε επειδή ο υπουργός έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και μιλάει τουρκικά.

Άφιξη στην Κομοτηνή

Περίπου στις 11:45 π.μ. έφτασαν και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ, τους οποίους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Νετζάτ Χουσείν, οι οποίοι περιμένουν στον αύλειο χώρο του τεμένους, καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος σε αυτό. Έτσι, θα βρίσκονται στον προθάλαμο, όπου θα καλοσωρίσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Νωρίτερα είχε φτάσει και ο δήμαρχος του Οσμάν Σατζή Προύσας, Μουσταφά Ντουντάρ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δροσιά του δήμου Αρριανών, ενημερώνοντας ότι δεν έχουν έρθει λεωφορεία από τη γείτονα χώρα και δηλώνοντας ότι οι πρόεδροι των δύο κρατών πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των δύο λαών.

Πάρα πολλοί δημοσιογράφοι τόσο από Ελλάδα όσο και από Τουρκία, αλλά και αντιπρόσωποι από διεθνή δίκτυα βρίσκονται στον χώρο του τζαμιού Κιρ Μαχαλέ.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα στη Θράκη

11:15

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».
Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Άφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Locals in #Komotini await the arrival of #Turkey's President #Erdogan. No #Turkish flags allowed to be on display and he's under instruction not to refer to the minority here as "Turks". After Lausanne debacle yesterday, what's in store today? pic.twitter.com/3oP9niurHt

— Mark Lowen (@marklowen) December 8, 2017

Αγωνία για την επίσκεψη στη Θράκη

Διπλωματικές πηγές αλλά και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα όσα θα λάβουν χώρα σήμερα και ευελπιστούν στο να μην υπάρξει... σόου. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές επαναλαμβάνουν στο iefimerida τη θέση ότι «αναμένουμε να γίνει μια επίσκεψη στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί».

Ωστόσο, με φόντο τα όσα... επεισοδιακά συνέβησαν τις τελευταίες ώρες, κάποιες πιο ρεαλιστικές φωνές παραδέχονται ότι είναι αφέλεια να περιμένει κανείς πως ο Σουλτάνος θα τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν. Επισημαίνουν, δε, ότι η Αθήνα ασκεί ευρωπαϊκή διπλωματία, κάτι που δεν υιοθετεί η άλλη πλευρά, συνυπολογίζοντας πάντοτε τον απρόβλεπτο του χαρακτήρα του κ. Ερντογάν.

Υποδοχή ηγέτη στην Κομοτηνή


Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει κάνει την κινητοποίησή του τις τελευταίες ημέρες και ευελπιστει ότι θα κινητοποιήσει έως 15.000 μειονοτικούς στη φιέστα υποδοχής, στις 12 το μεσημέρι, στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για... εισαγόμενους κλακαδόρους που θα έρθουν στην Κομοτηνή με λεωφορεία από την Τουρκία, γεγονός που, αν επαληθευτεί, θα μεγεθύνει τη φιέστα. Και όλα αυτά ενώ είναι διάχυτος ο φόβος μήπως υπάρξουν ακραία στοιχεία που εμφανιστούν με πανό ή φωνάξουν συνθήματα αλυτρωτικού περιεχομένου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Περίπου 65 άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Τούρκου προέδρου βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες στη Θράκη, όπου διενεργούν καθημερινά ελέγχους. Αυτή την ώρα τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και όσοι μπαίνουν στο εσωτερικό υποβάλλονται σε αυστηρό σωματικό ελέγχο. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που πόσταρε ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης.

Ισχυρότατα όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, τα μέτρα ασφαλείας: Οι άνδρες του Ερντογάν βρέθηκαν μάλιστα χθες το απόγευμα στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, στην οδό Φιλιππουπόλεως στην Κομοτηνή, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Άλλωστε, το κλιμάκιο των 65 ανδρών βρίσκεται εδώ και μέρες στην περιοχή, το οποίο διενεργεί καθημερινά ελέγχους στο τέμενος ενώ την ολιγομελής ομάδα, αποτελούμενη από τρία άτομα, υποδέχθηκαν και καθοδήγησαν χθες το απόγευμα στον χώρο άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής.

Περιμετρικά του τεμένους έχουν τοποθετηθεί ειδικές κορδέλες ώστε να αποτραπεί η στάθμευση των οχημάτων ενώ ο χώρος, τόσο εντός όσο και εκτός του τζαμιού, επιτηρείται διαρκώς από χτες από αστυνομικούς.

Μέτρα όμως έχουν ληφθεί και έξω από το μειονοτικό σχολείο, το οποίο ενδεχομένως να επισκεφθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Μια τέτοια επίσκεψη δεν υπάρχει στο πρόγραμμα, αλλά φημολογείται ενώ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας προδίδουν ότι μάλλον θα παραστεί και εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το συγκεκριμένο σχολείο φέρει το όνομα του τελευταίου Τούρκου προέδρου που είχε επισκεφτεί την Κομοτηνή το 1952, Τζελάλ Μπαγιάρ.

#Erdogan has arrived. Security taking no chances. #Komotini pic.twitter.com/Wc8lreWpXG

— Mark Lowen (@marklowen) December 8, 2017

Security measures in and out of Kirmahalle mosque #Komotini #Erdogan pic.twitter.com/N6wG7j6lpp

— Costas Kantouris (@CostasKantouris) December 8, 2017

The small, heavily guarded mosque Kirmahalle Cammi in Komotini where Turkey president #Erdogan will pray at noon, a day after his eventful visit to Athens pic.twitter.com/CQ5bsj7btB

— Giorgos Christides (@g_christides) December 8, 2017

Η είσοδος στο τζαμί της Κομοτηνής όπου αναμένεται ο #Ερντογαν pic.twitter.com/1NPx2C0436

— Giorgos Christides (@g_christides) December 8, 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα