Πώς "διαβάζουν" οι Αρχές την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία-"Δείχνουν" την οργάνωση Ο.Λ.Α.


Στην... πρέσα είναι από τα ξημερώματα οι ελληνικές Αρχές, προσπαθώντας να "διαβάσουν" το τρομοκρατικό χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή, σημείο στο οποίο η αστυνομική παρουσία είναι σημαντική και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Με βάση τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, η επίθεση ήταν συμβολική κατά της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπαμά και ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Μάλιστα, οι

Αρχές "δείχνουν" την τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, καθώς αυτή η οργάνωση και η Σέχτα Επαναστατών έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν χειροβομβίδες στα χτυπήματά τους, ενώ η πρώτη είναι η μόνη, που επιτίθεται σε πρεσβείες με όπλα και εκρηκτικά.

Στο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία και "μούδιασμα" πόσο μάλλον ενώ σε μόλις τέσσερις μέρες από σήμερα καταφτάνει στην Αθήνα ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει το χτύπημα, ενώ ο Γάλλος πρέσβης έστειλε μήνυμα ψυχραιμίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στην Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον ειδικό φρουρό, που τραυματίστηκε από την επίθεση. Η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών. Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».



Από την πλευρά του ο Γάλλος πρέσβης συστήνει ηρεμία αλλά και επαγρύπνηση στους Γάλλους, που ζουν στην Ελλάδα, μέσω επιστολής του στην οποία τονίζει η πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Αρχές.


Η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Αυτή τη νύχτα, δύο άτομα με μοτοσυκλέτα πέταξαν μια χειροβομβίδα μπροστά από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν άμεσα και άρχισαν την ερευνα. Η πρσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων. Είμαστε στην διάθεσή σας όπως πάντα. Σας ζητώ να μείνετε ήρεμοι αλλά σε επαγρύπνηση».

Christophe Chantepy

Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, από τα θραύσματα που περισυνελέγησαν, διαπιστώθηκε ότι η χειροβομβίδα είναι αμυντικού τύπου και εξερράγη σε απόσταση περίπου 3 μέτρων από την αλεξίσφαιρη σκοπιά, όπου βρισκόταν ο 33χρονος ειδικός φρουρός.

Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, η μοτοσικλέτα, που βρέθηκε στα Εξάρχεια, δεν έχει σχέση με την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία της Αθήνας, όπως προέκυψε μετά από έρευνα.

Συγκεκριμένα, η μοτοσικλέτα που είχε βρεθεί λίγο μετά τις 7 το πρωί στη γωνία Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, ήταν ιδίου τύπου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, με την μοτοσικλέτα των δυο αγνώστων που πέταξαν τη χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλά βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της και διαπιστώθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, επικεντρώνονται κυρίως στις κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, που κατά πάσα πιθανότητα έχουν καταγράψει τους δράστες, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζονται τα υπολείμματα της χειροβομβίδας αμυντικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε, από την οποία έχουν βρεθεί η κεφαλή, ο μοχλός απελευθέρωσης και η περόνη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δράστες πέταξαν χειροβομβίδα στον αστυνομικό-σκοπό της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η χειροβομβίδα εξερράγη σε απόσταση λίγων μέτρων από τη σκοπιά. Ο αστυνόμος τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το περιστατικό συνέβη στις 4:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Την καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

"Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Εκφράζω την συμπαράσταση όλων μας στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και σε όλους τους αστυνομικούς για την δύσκολη αποστολή τους" έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπονομεύεται η Δημοκρατία

Την επίθεση καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ: "Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον ειδικό φρουρό, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση.

Ενέργειες τέτοιου είδους υπονομεύουν ανοιχτά την ίδια τη δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών για αυτό μας βρίσκουν όλους απέναντι" αναφέρει.

ΚΚΕ: Τρομοκρατία σε βάρος των κινητοποιήσεων κατά της επίσκεψης Ομπάμα

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση και αναφέρει: "Τέτοιες ενέργειες, παντελώς εχθρικές προς το εργατικό λαϊκό κίνημα, το μόνο που κάνουν, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, είναι να δίνουν άλλοθι στην ένταση της καταστολής, που οξύνεται με αφορμή και την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, αλλά και να τρομοκρατούν όσους θέλουν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις καταδίκης αυτής της επίσκεψης."

Keywords
Τυχαία Θέματα