Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι σχέσεις κυβέρνησης- δανειστών με επίκεντρο το ΔΝΤ


Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών με επίκεντρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Σόιμπλε δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα δεχθεί το ΔΝΤ ειδάλλως θα πρέπει να

πάμε σε νέο μνημόνιο από Φθινόπωρο.

Περνάει ένα μήνυμα ή θα παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πλήρως ή θα πρέπει να συνταχθεί ένα νέο μνημόνιο.

Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως τονίζουν, αυτή η ασυμφωνία αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια.

Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα», σχολιάζοντας στην πραγματικότητα τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε.

Η Γερμανία απαιτεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, όχι μόνο ως δικλείδα ασφαλείας αλλά για να παραμείνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα

Η Ελλάδα έχει μόνο μία επιλογή να δεχθεί το ΔΝΤ και να λάβει νέα μέτρα 4,5- 5 δισ. για να καλύψει την απαίτηση της Γερμανίας και του Eurogroup.

Το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 θα είναι 3,5% άρα απαιτούνται μέτρα όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Ποιες είναι οι επιλογές της κυβέρνησης;

Να δεχθεί το ΔΝΤ με πλήρη συμμετοχή ώστε να αποφύγει την πολύμηνη ομηρία. Όμως η επιλογή αυτή είναι σαφές ότι θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μόνο που η νίκη θα ήταν... πύρρειος για την κυβέρνηση, αφού η επιβολή νέων σκληρών μέτρων λιτότητας θα εξανέμιζε και τα τελευταία αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου που διαθέτει. Και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη σε πρόωρες εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα