Σαφές μήνυμα Ντάισελμπλουμ: Nα κλείσουν τα προαπαιτούμενα - Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες


Τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην εκπλήρωση των 140 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπογραμμίζει με επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων και μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να συνταχθεί νέα

έκθεση προόδου από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο για το Eurogroup της 22ας Μαίου, υπήρξε θετική αντίδραση τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ "στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων".

Ωστόσο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης έκθεσης προόδου και την πληρωμή του επόμενου τμήματος του δανείου από τον ESM.

Τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου. Θα υπάρξει παράλληλα και μια πρόταση για το ύψος και τον σχεδιασμό της επόμενης δόσης.

Αναφορικά με το χρέος και το ΔΝΤ λέει ότι τον Μάιο του 2016 εντοπίστηκαν πιθανά μέτρα χρέους που μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή, ώστε να κρατηθούν οι ετήσιες δαπάνες της χώρας σε αποδεκτά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα