Πρόταση-τελεσίγραφο από δανειστές σε Τσακαλώτο


Της Βούλας Μαλαίνου

Συμφωνία "taket it or leave it" θα παρουσιάσουν στο μίνι Eurogroup, που διεξάγεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες σύσσωμοι οι δανειστές στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μάλιστα υπό το τελεσίγραφο της 20ης Φεβρουαρίου, την ώρα που οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά τόσο την Αθήνα όσο και την Ευρώπη. Τη μία πλευρά, καθώς τα περιθώρια ρευστότητας έχουν ήδη στενέψει, ενώ ακολουθούν λήξεις ομολόγων σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Την άλλη

πλευρά γιατί σε ένα μήνα ξεκινά μία "καυτή" εκλογική περίοδος στην περιοχή, η οποία θα κορυφωθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο, με την αναμέτρηση στο Βερολίνο.

Τα νέα από τη βελγική πρωτεύουσα μέχρι αυτή την ώρα έχουν ως εξής: Καταρχήν, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έδωσαν τα χέρια ως προς το ελληνικό ζήτημα, οπότε το μπλοκ των δανειστών προσήλθε στην πολυμερή συνάντηση με μία αντιπρόταση ανά χείρας για την Αθήνα. Η Ελλάδα να λάβει μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα και άλλο 1% μετά το 2018, δηλαδή μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε δύο φάσεις.

Το συμπεράσμα, λοιπόν, που προκύπτει από την εξέλιξη αυτή, είναι ότι οι Ευρωπαίοι προσχωρούν στις θέσεις του ΔΝΤ, προκειμένου να "κλειδώσει" η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό, μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Άλλωστε, αυτό διαμηνύουν ευρωπαϊκές πηγές, ενώ το μίνι Eurogroup είναι σε εξέλιξη. Ότι όλες οι πλευρές προσήλθαν στην πολυμερή με στόχο την επίτευξη μίας «βιώσιμης κοινωνικά συμφωνίας» έως το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σε δέκα μέρες από τώρα.

Από την πλευρά του το Μαξίμου επισημαίνει ότι η Αθήνα θα επιστρατεύσει το "όπλο" των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας του 2016 και των πρώτων μηνών του 2017. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετέχουν από την πλευρά των θεσμών, από τον ESM ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Νικόλα Τζαμαρόλι, από την ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής του κουαρτέου, Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Πάντως, από την πλευρά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποβάθμισε το σημερινό ραντεβού, τονίζοντας ότι το "καυτό" ζήτημα του ελληνικού χρέους θα είναι εκτός ατζέντας και πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επισημαίνεται πως το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο, τον οποίο αναφέρει και στις επίμαχες εκθέσεις του για χρέος και οικονομία, τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων στο 1,5% από 3,5%-όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι δανειστές-, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διαμηνύοντας ξανά και ξανά πως τα... "κουκιά" δεν βγαίνουν. Από την πλευρά ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ προ μηνών είχει ανοίξει "παράθυρο" σε χαμηλότερα νούμερα, ωστόσο το Βερολίνο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συζητούν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο δεν πρόκειται να αποτελέσει κάποιο μεγάλο βήμα στην πορεία προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς "οι σχετικές συζητήσεις δεν είναι τόσο επείγουσες σήμερα".

Μιλώντας στο Reuters, ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο σημερινό τετ-α-τετ δεν θα βρεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά θα συζητηθούν ανακυτικά τα μέτρα για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακόμη, ο Ολλανδός αξιωματούχους δήλωσε πως "η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", προσθέτοντας ωστόσο πως αυτές έχουν παίρνουν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξετάζεται να υπογράψει τα μισά από τα 5 δισ. ευρώ μέτρα, τα οποία ζητεί το ΔΝΤ, κατεβάζοντας τον λογαριασμό στα 2 δισ. ευρώ, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του.

Στο πλαίσιο αυτό, για εσωτερική και εσωκομματική κατανάλωση η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο και το λεγόμενο "παράλληλο πρόγραμμα", όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, ο οποίο περιλαμβάνει κοινωνικές δράσεις και πολιτικές που θα εξισορροπούν τις επιπτώσεις από μέτρα λιτότητας. Μάλιστα, αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο "μποναμάς" θα αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με τη λήψη μέτρων ανακούφισης από την "ασήκωτη" φορολογία.

Η κυβέρνηση, εν μέσω ισχυρού πρέσινγκ για λήψη και νέων μέτρων από το ΔΝΤ και ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν πάση θυσία τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ενόψει κρίσιμων εκλογών στην περιοχή, έχει τις εξής επιλογές: Είτε να υπογράψει ακόμη ένα, πιο επώδυνο μνημόνιο είτε να εγκαταλείψει την εξουσία και να πάει σε εκλογές είτε να επιτρέψει στον Σόιμπλε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και στη συνέχεια να "κουρέψει" το χρέος της.

Το δίλημμα μεγάλο, αλλά ο χρόνος είναι "εχθρός" στην παρούσα φάση για την Ελλάδα. Τα περιθώρια ρευστότητας "στενεύουν", όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, όπου τον ερχόμενο Ιούλιο λήγουν ομόλογα ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ.

Αν η κυβέρνηση πάρει ακόμη ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτά που ζητούν οι Αμερικανοί τεχνοκράτες, βάζοντας στον "κόφτη" συντάξεις και αφορολόγητο και στο "στόχαστρο" τις ΜμΕ, αυξάνοντας περαιτέρω τον ΦΠΑ, τότε θα κληθεί σύντομα να μετρήσει αφενός τους "φίλους" της μέσα στο κόμμα της Αριστεράς και αφετέρου την υπομονή και τις αντοχές της κοινής γνώμης, η οποία έτσι κι αλλιώς, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, γυρίζει την "πλάτη" στον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφεται προς τη Δεξιά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι γνωστό δε όσον αφορά τις εσωκομματικές "τριβές" πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι και ο επικεφαλής των "53", έχει εκφράσει δυσφορία για την απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα