Προσφυγικό: "Καίει" την Αθήνα η υπόθεση δολοφονίας της φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ


Πολιτικές διαστάσεις, οι οποίες «απλώνονται» στο «καυτό» μέτωπο της μεταναστευτικής κρίσης, έχει λάβει η υπόθεση της δολοφονίας της 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ, με τη Γερμανία μάλιστα να βάζει στο «στόχαστρο» την Ελλάδα, επιπλήττοντάς την για έλλειψη ενημέρωσης.

Ο Αφγανός πρόσφυγας, ο οποίος κατηγορείται ότι βίασε και σκότωσε τη Γερμανίδα κοπέλα, είναι ο ίδιος άντρας, που έριξε από βράχο οκτώ μέτρων την 20χρονη φοιτήτρια στην Κέρκυρα

το 2013, τραγωδία, η οποία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Οι «βολές» κατά των ελληνικών Αρχών πέφτουν βροχή από την πλευρά του Βερολίνου. Πρώτος, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επέρριψε ευθύνες στην Αθήνα, επειδή δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα έρευνας εναντίον του Αφγανού πρόσφυγα.

«Αυτό που συνέβη είναι πολύ λυπηρό και σίγουρα θα το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά. Οι ελληνικές αρχές δυστυχώς παρέλειψαν να εκδώσουν διεθνές ένταλμα έρευνας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ύποπτος θα μπορούσε να είχε συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τακτικών ελέγχων ταυτότητας, μόλις έφτασε στη Γερμανία ή κατά την εξέταση της αίτησής του για την παροχή ασύλου», εκτίμησε ο ντε Μεζιέρ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό ο Αφγανός είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη στην Ελλάδα για "απόπειρα ανθρωποκτονίας", όμως αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Το τραγικό αυτό περιστατικό έριξε λάφι στη φωτιά όσον αφορά στο ζήτημα του προσφυγικού. Δεν είναι λίγες οι φορές, που δημοσιεύματα θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για ανικανότητα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, για έλλειψη σχεδίου και σοβαρές καθυστερήσεις ως τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων.

Μία δε από αυτές ήταν και κατά την ομιλία της στη Σύνοδο του ΕΛΚ την περασμένη εβδομάδα, όπου ο αυστηρός και αιχμηρός της τόνος κατά της ελληνικής πλευράς, εξέπληξε ακόμα και τους παρόντες στην αίθουσα.Όπως είναι γνωστό, το προσφυγικό βρέθηκε ψηλά στην αντζέντα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild», Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν χτες στην καλύτερη ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων για τους πρόσφυγες, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας της Γερμανίδας φοιτήτριας Μαρίας Λαντενμπέργκερ, στο Φράιμπουργκ. Την συμφωνία αυτή αποκάλυψε εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών , Τόμας ντε Μεζιέρ, στην κυριακάτικη έκδοση της «Bild».

Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός θα επανεκτιμήσει τον Ιανουάριο του 2017 την κατάσταση, αν δηλαδή, επαρκούν τα μέτρα που θα συμβάλουν στην καλύτερη ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων για τους πρόσφυγες μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα