ΠΑΣΟΚ Wars: Η κεντροαριστερά αντεπιτίθεται


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Πέρασαν περίπου δύο χρόνια από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του, αυτονομημένη πορεία από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, σε ένα χρονικό διάστημα όπου το άλλοτε ισχυρότερο κόμμα της ελληνικής σκηνής έμεινε μακριά από το πολιτικό προσκήνιο στο οποίο είχε μάθει να πρωταγωνιστεί για πάνω από 30 χρόνια.

Μετά

από τις χθεσινές εξελίξεις και την επισημοποίηση της σύμπραξης του ΚΙΔΗΣΟ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται πως ανοίγει ένα κανούργιο κεφάλαιο όχι μόνο στη δυναμική που μπορεί να διαμορφώσει ο χώρος του «όλου ΠΑΣΟΚ» για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, αλλά και στο κατά πόσο αυτή η επιλογή της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου θα επηρεάσει τα υπόλοιπα κόμματα και τους συσχετισμούς της επόμενης μέρας.

Η... ανακατάληψη των απογοητευμένων του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο και βασικότερο σενάριο που φέρνει η συνεργασία ΔΗΣΥ και ΚΙΔΗΣΟ είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν να αποσπάσουν τους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που από το 2012 και μετά στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα το βασικό εκπρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Βέβαια, η παραδοσιακή βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πηγαίνει προς Κουμουνδούρου μεριά από το 2012 και μετά θεωρείται βέβαιο πως δε θα γυρίσει εν ριπή οφθαλμού στο χώρο του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, κάτι το γεγονός πως το εκλογικό σώμα απογοητεύτηκε από το τρίτο μνημόνιο (που άρχισε να υλοποιείται ουσιαστικά αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, χωρίς οι πολίτες να δουν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόζονται στην πράξη), κάτι το γεγονός πως η τωρινή κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι ακόμα πιο δοτική στην εφαρμογή μέτρων που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήθελε ή δεν την "έπαιρνε" να εφαρμόσει, μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή κάποιων ψηφοφόρων του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ στη σύμπραξη που επιχειρούν η Γεννηματά με τον Παπανδρέου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει αναφορά στο ότι πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στελεχώνουν πλεόν τον «σκληρό κομματικό πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ (πχ. Αντώνης Κοτσακάς), δεν εμφανίζουν κανένα σημάδι «μετάνοιας» για την επιλογή τους να αλλάξουν καράβι

«Ψαρεύοντας» στη δεξαμενή του Μητσοτάκη

Ακόμα μια ανάγνωση που έχει η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να αποδοθεί και στη θέληση να αποκοπεί η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσπάσει μέρος της εκλογικής πίτας από το χώρο του λεγόμενου «πολιτικού κέντρου». Όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, θα ήθελε να στελεχώσει το εν δυνάμει κυβερνητικό σχήμα της Πειραιώς με άτομα που δεν ανήκουν στον παραδοσιακό χώρο της δεξιάς και που ακόμα μπορεί να άπτονται του κέντρου».

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν δυσάρεστο για την Χαριλάου Τρικούπη και η συνεργασία Γεννηματά - Παπανδρέου θα μπορούσε να «αναχαιτίσει» τις παραπάνω «ορέξεις» της Πειραιώς, ιδιαίτερα ναν λάβουμε στα υπ όψιν πως πολλά από τα στελέχη που βολιδοσκοπεί η ΝΔ ξεκίνησαν ή ανήκαν στο ευρύτερο χώρο του κέντρου ή της κεντροαριστεράς.

«Σκούπα» σε Ποτάμι και Λεβέντη

Ένα τρίτο σενάριο -και ίσως το πιο εφικτό με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων- είναι η προσπάθεια απορρόφησης όλων των δυνάμεων που υπάρχουν μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ειδικότερα αυτών με κοινοβουλευτική παρουσία, όπως είναι το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Τα προβλήματα στα κόμματα του Σταύρου Θεοδωράκη και του Βασίλη Λεβέντη είναι πολλά (αποχωρήσεις βουλευτών, εσωτερικές κόντρες κτλ) και μένει να φανεί το κατά πόσο οι ψηφοφόροι τους, οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητα τους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, θα προτιμήσουν να σταθούν στα κόμματα που ψήφισαν εσχάτως ή θα επιλέξουν να στραφούν στην αρχική πολιτική τους αφετηρία.

Προυπάρχουσα δυναμική

Με μια ματιά στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών, γίνεται εύκολα να συμπεράνει κανείς πως η σύμπραξη ΔΗΣΥ και ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να ενισχύσει ακόμα παραπάνω το ποσοστό που έλαβε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στην εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου του 2015, στην οποία ο σχηματισμός του Γιώργου Παπανδρέου δεν κατήλθε, η ΔΗΣΥ έλαβε 6,29%.

Στις κάλπες του Ιανουαρίου του 2015, όπου ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ συμμετείχαν ως αυτόνομοι σχηματισμοί, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά έλαβε 4,68% και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου πήρε 2,47%. Συγκεντρωτικά, τα δύο κόμματα που χθες συνέπραξαν έλαβαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2015 ποσοστό 11,5%, ποσοστό κοντά στο διπλάσιο από αυτό για το οποίο πανηγύριζε η Χαριλάου Τρικούπη το Σεπτέμβριο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα