Πανικός στο Κατάρ - Οι πολίτες αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ (pics)

22:28 5/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Ο αποκλεισμός του Κατάρ από τις χώρες του Κόλπου έχει προκαλέσει αναστάτωση στη χώρα.

Οι πολίτες έχουν σπεύσει στα σούπερ μάρκετ γεμίζοντας τα καρότσια τους με προϊόντα, όπως γάλα, νερό, ρύζι και αυγά.

«Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τέτοιο – οι άνθρωποι γεμίζουν καροτσάκια με φαγητό και νερό”», λέει ένας κάτοικος του Κατάρ, μιλώντας στο Doha News.

Φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να αδειάζουν τα ράφια, καθώς φαίνεται πως φοβούνται για το

χειρότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Stores are busy enough in #Doha, #Qatar during Ramadan. But #Saudi border closures and looming food shortages are an even crazier scene pic.twitter.com/Me3KgLryTD

— Allison Furlong (@AllisonFurlong) 5 Ιουνίου 2017

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κατάρ «Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα παραμείνουν ανοιχτά για να συνεχίζονται οι εισαγωγές και η μετακίνηση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «το κλείσιμο των συνόρων δεν θα επηρεάσει την κανονικότητα της ζωής στη χώρα για τους πολίτες της».

Οι χώρες του Κόλπου κατηγορούν το Κατάρ πως στηρίζει τους τρομοκράτες, με πέντε χώρες να διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις, κλείνοντας τα σύνορά τους.

Πρωτεύουσα του Κατάρ είναι Ντόχα και το πολίτευμα του είναι η απόλυτη μοναρχία με αρχηγό του κράτους τον εμίρη του Κατάρ. Επίσημη γλώσσα είναι η αραβική και δεύτερη περισσότερο ομιλουμένη τα αγγλικά (λόγω των μεταναστών).

Η ετήσια πληθυσμιακή αύξηση στο Κατάρ τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 9%. Το νόμισμα του Κατάρ είναι το ριάλ.

Τι σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων

- Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

- Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

- Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα