ΟΗΕ: Πάνω απο 45.000 εγκατέλειψαν τη Γκάμπια


Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Γκάμπια από τις αρχές του Ιανουαρίου, στην πλειονότητά τους προς τη Σενεγάλη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

"Περίπου 45.000 άνθρωποι έφτασαν στη Σενεγάλη από την Γκάμπια" και "τουλάχιστον 800 πήγαν στη Γουινέα Μπισάου", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της UNHCR Μπάμπαρ Μπάλοχ.

"Πρόκειται για έναν υπολογισμό" που έγινε από

τις αρχές της Σενεγάλης "από τις αρχές του Ιανουαρίου όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την Γκάμπια", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των εκτοπισμένων είναι γυναίκες και παιδιά.

Η Γκάμπια έχει 1,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Μεταξύ αυτών που έχουν φτάσει στη Σενεγάλη βρίσκονται πολίτες της Γκάμπιας, αλλά και πολίτες της Σενεγάλης, της Γκάνας, της Λιβερίας, του Λιβάνου, της Γουινέας και της Μαυριτανίας.

"Οι προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες (...) υπάρχει ο κίνδυνος κι άλλοι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη χώρα αν η σημερινή κατάσταση δεν εξομαλυνθεί γρήγορα με ειρηνικό τρόπο", σημείωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει τελεσίγραφο προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Γκάμπιας Γιαχία Τζαμέ να εγκαταλείψει την εξουσία, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου.

Πάντως, οι αρχές της Σενεγάλης έχουν προετοιμαστεί για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπου 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα