Οι εταιρείες που δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη: Ρεκόρ για το ομόλογο της Μυτιληναίος


Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν είναι ένας αστικός μύθος αλλά είναι απολύτως εφικτός αν υπάρχουν εταιρείες, όπως η Μυτιληναίος.

Στα 740 εκατ. ευρώ ανήλθε το ομόλογο της Μυτιληναίος καταγράφοντας αριθμούς-ρεκόρ που δείχνουν δείχνουν ποιες είναι οι δυνατότητες για την ελληνική επιχειρηματικότητα, όταν μια εταιρεία είναι δυναμική έχει προοπτικές και μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη της χώρας.

Είναι το μεγαλύτερο ομόλογο του είδους που έχει γίνει στην Ελλάδα

και η έκβασή του δείχνει ότι η αγορά είναι ζωντανή και κινείται όταν μια εταιρεία έχει τη δυναμική να προχωρήσει.

Το ομόλογο Μυτιληναίος ανήλθε στα 740 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,1% και υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό 260% (!).

Εντυπωσιακή υπερκάλυψη

Η συμμετοχή "χτύπησε" πρωτόγνωρα νούμερα, καθώς υπεβλήθησαν πάνω από 10.550 αιτήσεις γεγονός που καθίσταται ακόμη περισσότερο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την δυστοκία ρευστότητας στην Ελλάδα. Το εντυπωσιακό είναι ότι για πρώτη φορά και ο κόσμος καλούσε να μάθει για το ομόλογο και όχι όπως συνήθως, οι τράπεζες να «κυνηγούν» τους επενδυτές.

Η εντυπωσιακή υπερκάλυψη, σαφώς οφείλεται στην αξιοπιστία της εταιρείας, το μέγεθος και τις δυνατότητές της.

Επιπλέον, η έκβαση της έκδοσης και η επιτυχία της ξεκλειδώνει μια νέα αγορά φθηνού χρήματος, που χρειάζεται η χώρα για να αποκαταστήσει τη ρευστότητα και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια για ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας και το κόστος του χρήματος.

Αποτελεί εξαιρετικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σημαντικά ποσά προήλθαν από χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος (από αυτά που οι πολίτες έχουν στο σπίτι τους) και μπαίνουν και πάλι στο τραπεζικό σύστημα για να κινήσουν την οικονομία

Επιπλέον, το ομόλογο του Μυτιληναίου επαναχρηματοδοτεί τις τράπεζες, επειδή πολύ μεγάλο ποσοστό θα πάει στην αποπληρωμή προηγούμενου δανεισμού, επομένως τα χρήματα μένουν και πάλι στο τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτήσουν την αγορά

Τέλος, πολύ σημαντικό γεγονός θεωρείται η συμμετοχή της EBRD. Η τράπεζα με τόσο μεγάλο ποσό συμμετείχε για πρώτη φορά, και στο πλαίσιο της πρόθεσής της να επενδύσει σε εταιρείες που συμβαδίζουν με το στόχο της να ζεστάνουν ξανά τις μηχανές της ελληνικής οικονομίας. Η συμμετοχή της στο ομόλογο της Μυτιληναίος ήταν σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης στην εταιρεία και στην πιστοληπτική της δυνατότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα