Ο Μάριο Ντράγκι "ανάχωμα" στον Τραμπ;


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι θα χρειαστεί να δώσει μεγαλύτερη στήριξη στην ήδη εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία, μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι η νίκη Τραμπ αυξάνει τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

να αποφασίσει επέκταση κατά 6 μήνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Εάν η Fed - σε ένα πλαίσιο γενικής αβεβαιότητας και ανεπιθύμητης αντίδρασης της αγοράς - δεν αποφασίσει να αυξήσει το επιτόκιό της το Δεκέμβριο, το ευρώ είναι πιθανό να ανατιμηθεί.

Με την πρώτη ματιά αυτό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα δυσκολέψουν, δεδομένου ότι μια αύξηση της ζήτησης για αρκετά ευρωπαϊκά ομόλογα θα μπορούσε να αντισταθμίσει την κίνηση του ευρώ.

Ωστόσο, η Bank of America θεωρεί ότι ότι τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς στον πυρήνα θα οδηγήσουν στη διεύρυνση των spreads στην περιφέρεια και ένα υψηλότερο απόλυτο επίπεδο αποδόσεων στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο.

Πολιτικοί κίνδυνοι

Την ίδια ώρα οι επενδυτές, στον απόηχο της νίκης Τραμπ, η οποία έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά το Brexit, θα είναι ακόμη πιο ευαίσθητοι στους πολιτικούς κινδύνους, ιδίως όταν τα λαϊκιστικά κινήματα ενισχυθούν ή εδραιωθούν.

Η Ιταλία - στην πορεία προς το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου - είναι πιθανό να είναι το πρώτο θύμα.

Κοιτάζοντας μπροστά, οι traders δεν αποκλείεται να αρχίσουν να ψάχνουν τα πολιτικά γεγονότα του επόμενου έτους.

Υπό αυτές τις εξελίξεις, η Bank of America πιστεύει ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει ένα μεγάλο λάθος πολιτικής, τον Δεκέμβριο, αν επιλέξει να μειώσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Έτσι, ενώ η Bank of America αναμένει ορισμένους σχολιαστές και κάποιους πολιτικούς σε χώρες του πυρήνα να επαναβεβαιώσουν την πεποίθησή τους ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της ανόδου του λαϊκισμού, πιστεύει ότι μια νίκη Trump θα ενισχύσει το σενάριο της για παράταση έξι μηνών στο QE.

Οι κίνδυνοι για το εμπόριο

Εάν η Αμερική γίνει πιο προστατευτική θα είναι ένα άσχημο νέο για την Ευρωζώνη, ακόμη και χωρίς οποιεσδήποτε άμεσες επιπτώσεις στο διατλαντικό εμπόριο.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Ευρωζώνη είναι μια πολύ ανοικτή οικονομία.

Οι εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο αντιστοιχούν σε σχεδόν 30% του ΑΕΠ, το διπλάσιο της αναλογίας των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε καθοδικό κίνδυνο για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου επιδρά άμεσα στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες θα αυξήσουν το χρέος

Αν ο Τραμπ απαιτήσει από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να μοιράζονται περισσότερο την οικονομική επιβάρυνση τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει πιθανώς να αυξήσουν σοβαρά τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, μόνο δύο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σε ή κοντά στο στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Μια σημαντική αναβάθμιση στις στρατιωτικές δαπάνες θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο ήδη επισφαλές δημόσιο χρέος σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα