Ντόμινο αντιδράσεων στην απειλή του Τραμπ περί στρατιωτικής δράσης κατά του Καράκας


Η προειδοποίηση του προέδρου Τραμπ διατυπώθηκε την Παρασκευή έπειτα από ημέρες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να χάνουν την υπομονή τους έπειτα από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 125 ανθρώπους και την εκλογή μιας αμφιλεγόμενης Συντακτικής Συνέλευσης.

«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους στο γκολφ

του στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα στη δήλωσή αυτή, η οποία φέρνει κακές μνήμες στην περιοχή όπου η τελευταία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση χρονολογείται από το 1989, όταν οι ΗΠΑ είχαν καταλάβει τον Παναμά για να ανατρέψουν τον πρόεδρό του, τον Μανουέλ Νοριέγκα.

«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο να παρασύρει τη λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, σε μόνιμη βάση, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας», δήλωσε ο βενεζουελανός υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, διαβάζοντας μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η προοπτική μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή προκάλεσε δυσφορία σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες, ακόμη και σ' αυτές που επικρίνουν ανοικτά την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Η Βραζιλία, η Κολομβία, το Περού, η Χιλή, το Μεξικό, ο Ισημερινός και η Νικαράγουα απέρριψαν χθες την προοπτική μιας προσφυγής στη βία. «Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικές ενέργειες προερχόμενες από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό», ανέφερε στο Twitter ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι.

«Η απόρριψη της βίας και κάθε επιλογής που περιλαμβάνει χρήση βίας είναι σταθερή και αποτελεί τη θεμελιώδη βάση της δημοκρατικής συγκατοίκησης, σε εσωτερικό επίπεδο όπως και στις διεθνείς σχέσεις», υπενθυμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

«Επαναλαμβάνουμε στην κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας την αλληλεγγύη μας και τη φιλία μας, καταδικάζοντας στο όνομα της αξιοπρέπειας και της κυρίαρχης υπερηφάνειας του λαού όλες τις επιθέσεις» εναντίον αυτής της χώρας, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Νικαράγουας.

Επίσης, η κυβέρνηση του Ισημερινού «εκφράζει την αλληλεγγύη της» με τη Βενεζουέλα «και απορρίπτει κάθε απειλή για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφός της», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα