Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί: Επιστρέφουν οι θεσμοί - Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση


Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι θεσμοί μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup.

Μετά τη συνεδρίαση, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, καθώς μετά από εντατικές συνομιλίες, αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup,

Γερούν Ντάισελμπλούμ, αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας.

Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

​Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως υπάρχει συμφωνία για ένα επιπλέον πακέτο για συντάξεις, φόρους και την αγορά εργασίας. «Φεύγουμε από την λιτότητα και δίνουμε έμφαση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, κάτι που επιδιώκει και το ΔΝΤ», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει ένα βαθύ πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φόρους. Η αγορά εργασίας είναι σημαντικό θέμα.

«Για μια σειρά από θέματα, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα ξανανοίξουν. Το κλειδί στα εργασιακά είναι η συμφωνία με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ο Ντάισελμπλουμ εξήγησε πως δεν υπάρχει ακόμα πολιτική συμφωνία, αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί. Αθήνα και Θεσμοί θα δουλέψουν για το Staff Level Agreement και μετά θα επιστρέψουμε στο Eurogroup για την πολιτική συμφωνία στην οποία περιέλαβε τον ορισμό της περιόδου που πρέπει να επιτευχθούν πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σε ότι αφορά το Ταμείο είπε ότι οι θέσεις του δεν έχουν αλλάξει.



Από την πλευρά του, ο γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν τόνισε πως η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει και δεν υπάρχει ανάγκη άλλης λιτότητας αλλά βαθιών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του προς τον Τύπο λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνόδου ο Γάλλος υπουργός έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα στο σημερινό Eurogroup και ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι πολιτική έστω και αν δεν είναι τελική. Θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν υφίσταται, είπε ο Γάλλος υπουργός τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες αυτών που αναμένονταν. Κάτι που όπως επισήμανε αυξάνει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα σε σχέση με την επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων τα ερχόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα