Νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα με φόντο το μακελειό στο Βόσπορο

13:46 3/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Το τρομοκρατικό "χτύπημα" στο Βόσπορο, που "έπνιξε" σε λουτρό αίματος την Κωνσταντινούπολη, έχει και οικονομικές συνέπειες για την Τουρκία.

Το πρωί της Τρίτης η τουρκική λίρα "άγγιξε" νέο χαμηλό, οπότε η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 3,60 ανά δολάριο.

Το νόμισμα είναι αυτή τη στιγμή κατά 1,27% πιο αδύναμο σε σχέση με το αμερικανικό και η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 3,5891 λίρες/δολάριο.

Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε

πάνω από 20% πέρυσι. Το τρομοκρατικό χτύπημα της Κυριακής διέλυσε τυχόν ελπίδες η νέα χρονιά να προσφέρει ένα φρέσκο ξεκίνημα στη χώρα.

Τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία επίσης είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω οικονομικές πιέσεις κατά τους μήνες που έρχονται, με νέα, σημερινά στοιχεία να υπογραμμίζουν το δίλημμα της κεντρικής τράπεζας: το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού της χώρας ενισχύθηκε σε 8,5% τον Δεκέμβριο ξεπερνώντας τις προσδοκίες, αλλά σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού των υψηλών τιμών με αύξηση επιτοκίων θα διαλύσει την οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις διαφωνίες του με την τουρκική κεντρική τράπεζα και έχει ζητήσει χαμηλότερα επιτόκια για να τονωθεί η οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα