Οι πρώτες αντιδράσεις μετά από την συναίνεση για το ΕΣΡ


Εξαιρετικά θετική στιγμή που καθυστέρησε «πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω 10 χρόνια» χαρακτηρίζει τη επίτευξη συναίνεσης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση.

«Ο δρόμος

πλέον για τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία», σημείωσε.

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Παππά, υπάρχει και πολιτική βούληση και ΕΣΡ και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.
«Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει» κατέληξε και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους.

Την ίδια ώρα, ως δικαίωση των θέσεων και των ενεργειών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Ανδρέας Λοβέρδος. Σε δήλωσή του υπογράμμισε πως το μήνυμα από τη σημερινή διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διπλό: "Μήνυμα νίκης της δημοκρατίας και μήνυμα δικαίωσης των θέσεων και ενεργειών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης".

Συμπλήρωσε ότι "αποδείξαμε ότι αν και είμαστε ένα μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, συνεχίζουμε να χαράσσουμε μεγάλους δρόμους για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητούμενα. Πρώτοι και μόνοι αγωνιστήκαμε για την δημιουργία ενός ακομμάτιστου ΕΣΡ υποστηρίζοντας σθεναρά, αταλάντευτα και με πρόσκαιρο κόστος εκείνο που αποτελούσε την μόνη θεσμικά ορθή και αξιόπιστη λύση". Πρόσθεσε πως "σημασία δεν έχουν πάντα οι αριθμοί αλλά η ποιότητα, οι αρχές και οι αξίες" και συμπλήρωσε "και εμείς αποδείξαμε ότι και ποιότητα διαθέτουμε και ότι τις αξίες της δημοκρατίας και του πλουραλισμού τις υπηρετούμε με σταθερή πίστη και προσήλωση". Κατέληξε λέγοντας πως "χαιρετίζουμε σήμερα εκείνους και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση που τελικά ασπάστηκαν τις θέσεις μας".

Αμέσως μετά την υπερψήφιση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της πρότασης για τη σύνθεση του ΕΣΡ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Είναι σημαντικό ότι υπήρξε η εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με μεγάλη πλειοψηφία και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα και να εργαστεί για να υπάρξει καταρχήν διαγωνιστική διαδικασία που να φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πιο έγκυρο και σωστό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει η προετοιμασία για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς, διότι δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος, το δάσος είναι οι δεκάδες περιφερειακοί και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ολόκληρο το φάσμα του ραδιοφώνου και η τακτοποίηση, ο έλεγχος και η ρύθμιση όλης αυτής της υπόθεσης.
Θα είναι μία τομή όπου, πλέον στην ψηφιακή εποχή οι δημόσιες συχνότητες θα χρησιμοποιούνται και θα υπάρχει ενοίκιο γι’ αυτές, θα υπάρχει ρύθμιση, έλεγχος και δημόσια διαφάνεια. Πέραν του έντυπου λόγου, -που είτε έτσι είτε αλλιώς δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου και κρατικού ελέγχου-, για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και τα Μέσα του διαδικτύου έχουμε περάσει σε μία εποχή που χρειάζεται πολύ μεγάλη ευθύνη, προσοχή, δημοκρατικότητα, πολυφωνία, πλουραλισμός σε κάθε επίπεδο, αλλά και πρόγραμμα, ποιότητα, επίπεδο γλώσσας, καθώς και άνοιγμα στην κοινωνία. Όσο πιο τακτοποιημένο είναι το τοπίο, τόσο το καλύτερο είναι για όλους. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλά και να πάμε γρήγορα σε μία τέτοια εξέλιξη.
Ειδικότερα για το ΕΣΡ, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, στόχος μας είναι να υπάρξει προικοδότηση οργανοτεχνική για να μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει στα επίπεδα του γαλλικού ΕΣΡ. Επίσης, χρειάζεται μια προικοδότηση πολιτική και προγραμματική για να υπάρχει μία κατεύθυνση και ένα πλαίσιο. Άρα θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση του ΕΣΡ τα πρακτικά όλων των συζητήσεων, των προτάσεων, των σκέψεων, των τεκμηριώσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να μπορούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με σύμφωνη γνώμη με την πολιτική ηγεσία, αλλά με πρώτο το δικό τους λόγο να προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών, στο τίμημα και στη διαγωνιστική διαδικασία.

Για πολυπόθητη συνεννόηση, μετά την εγκατάλειψη από πλευράς κυβέρνησης των ακραίων επιδιώξεων για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ, κάνει λόγο το Ποτάμι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

«Δυνατό ΕΣΡ με τα 4/5 της Βουλής. Η πολιτική συνεννόηση στηρίχτηκε στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει. «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα» ήταν η θέση μας και βέβαια όλα αυτά μέσα από αποφάσεις του ΕΣΡ και όχι καναλαρχών-υπουργών. Το θολό και σε πολλές περιπτώσεις δηλητηριώδες καθεστώς δεκαετιών στην τηλεόραση έπρεπε να μας είχε ωθήσει εξ αρχής να αναζητήσουμε ρυθμίσεις και λύσεις όπως η σημερινή. Σε αυτό επιμέναμε από το Φεβρουάριο του '15» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι θέσεις των μελών του ΕΣΡ «μοιράστηκαν σαν λάφυρα» κατά τη διάσκεψη των προέδρων, αναφέρει σε σχόλιό της η Ένωση Κεντρώων.
Όπως τονίζει η Ένωση Κεντρώων, ενώ η ίδια πρότεινε συναίνεση, «τα άλλα κόμματα διέπραξαν συναλλαγή και νομή λαφύρων».
«Η μεν Ν.Δ., ενώ ζητούσε να καταργηθεί ο νόμος Παππά, έκανε πίσω και αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη δωδεκάτη ώρα διαπραγματευόταν με τη Ν.Δ. μοιράζοντας θέσεις του ΕΣΡ», σημειώνει η Ένωση Κεντρώων.

Συμπληρώνει ότι «δυο άλλα κόμματα πήραν μια θέση έκαστο, η Ένωση Κεντρώων πρότεινε μάχιμο δημοσιογράφο που δεν είχε εξαρτήσεις και γνωρίζει άριστα τον χώρο των καναλιών, αλλά το σύστημα δεν είχε προφανώς θέση για άνθρωπο με ικανότητες και ανιδιοτέλεια».
«Μετά ταύτα η δική μας ψήφος ήταν "παρών" και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ευχόμαστε στο νέο ΕΣΡ να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του», καταλήγει η Ένωση Κεντρώων.

Keywords
Τυχαία Θέματα