"Κλείδωσε" το ΕΣΡ, άνοιξε "παράθυρο" σε περισσότερες άδειες


Της Βούλας Μαλαίνου

Μετά από μαραθώνιες και άκαρπες Διασκέψεις, αλλεπάλληλες μετωπικές συγκρούσεις κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πότε βήματα μπρος και πότε βήματα πίσω, τελικά η πολυπόθητη συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ επετεύχθη στην έκτη και τελευταία συνεδρίαση, με συμβιβαστική λύση ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το συμβούλιο και με συνεννόηση ως προς τον επαναπροσδιορισμό της τηλεοπτικής "πίτας", επιβεβαιώνοντας πλήρως

το ρεπορτάζ του pagenews.gr, που μιλούσε για "ζυμώσεις" με άρωμα σύμπλευσης στο παρά πέντε της συζήτησης.

Ο διάλογος για αύξηση των τηλεοπτικών αδειών-από τέσσερις όπως προέβλεπε ο νόμος Παππάς που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ-άνοιξε, ενώ πρόεδρος του ΕΣΡ εξελέγη ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος, πρώην επικεφαλής του Αρείου Πάγου, όπως ακριβώς προέβλεπε η πρόταση της ΝΔ, στην οποία προσχώρησε η κυβέρνηση, δια μέσω της εισήγησης του προέδρου της Βουλής. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Ροδόλφος Μορώνης.

Τα μέλη:

Πόπη Διαμαντάκου,

Βασίλης Καραποστόλης,
Νίκος Κιάος,
Γιώργος Πλειός,
Λίλιαν Μήτρου,
Δήμητρα Παπαδοπούλου,
Γιώργος Σαριδάκης

Σημειώνεται πως καθοριστικής σημασίας για τη... συναίνεση από την πλευρά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής ότι "ο αριθμός των τηλεοπτικών αριθμών που θα υπάρξουν, θα είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων. Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες".

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, βασικό ρόλο στο κλίμα σύμπλευσης, το οποίο δημιουργήθηκε μία ώρα πριν τη συνεδρίαση, έπαιξε το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Βούτση προς πάσα κατεύθυνση πως η έκτη Διάσκεψη θα είναι η τελευταία, αλλιώς θα προχωρήσει σε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής.

Με την έναρξη της Διάσκεψης ο κ. Δένδιας ζήτησε τη ρητή δέσμευση του προέδρου της Βουλής για αύξηση των τηλεοπτικών αδειών, έτσι ώστε η ΝΔ να προχωρήσει σε συναίνεση για συγκρότηση του ΕΣΡ.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Αξιωματική Αντιπολίτευση προβλέπει περισσότερο στη δέσμευση Βούτση και όχι σε όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

"Δεχόμαστε το δικό σας λόγο ως ισχυρότερο από το νόμο", είπε. Απαντώντας, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο αριθμός των αδειών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και όχι προσωπική του κ.Παππά. "Για τον διευρυμένο αριθμό των αδειών θα υπάρξει διάλογος", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. "Ζητάτε κ.Δένδια να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό, αυτό είναι θεμιτό", συμπλήρωσε.

"Ελπίζουμε να μην είναι εικονικό αυτό κ. Βούτση και να μην πάμε από το 4 στο 5", απάντησε ο κ .Δένδιας από την πλευρά του και σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής είναι επαρκής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Ο κ.Δένδιας πρότεινε και ενδεχόμενη αναβολή για λόγους συνενόησης.

Πάντως, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πως η κυβέρνηση με την... όπισθεν, θέλει να στείλει και το μήνυμα της αφοσίωσης όλου του κυβερνητικού επιτελείου στο νέο "αφήγημα" της Αριστεράς για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επενδύσεις, με στόχο τη συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, μηδενίζοντας το... κοντέρ.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι το χαμηλό προφίλ που διατηρεί ο πρωθυπουργός, μετά τον ανασχηματισμό, επιδιώκοντας να τελειώνει με τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα, έτσι ώστε να βάλει στο παρά πέντε πλώρη για επίσπευση των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την ώρα που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαρώνει στις δημοσκοπήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα