Μωρό: Πώς να κόψει την πιπίλα

14:01 2/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Για ένα μωρό, το στόμα αποτελεί μια πηγή ευχαρίστησης αλλά και εξερεύνησης του κόσμου γύρω του. Η πιπίλα χρησιμοποιείται από τα παιδιά σαν ένα αντικείμενο το οποίο μειώνει το άγχος.

Η πιπίλα τα ανακουφίζει από τον πόνο, από τους κολικούς, ενώ πολλές φορές σταματάει το ξαφνικό κλάμα μέσα στη νύχτα. Όσο περνούν όμως τα χρόνια, το παιδάκι πρέπει να αποχωριστεί την πιπίλα του.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει διακοπή της πιπίλας στην ηλικία των 6-12 μηνών, ειδικά στα παιδιά που παρουσιάζουν συχνές ωτίτιδες. Στην πράξη όμως, τα περισσότερα παιδιά διακόπτουν

την πιπίλα στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν με απόλυτο τρόπο ότι η πιπίλα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα δόντια. Συνήθως τα δόντια επανέρχονται στη θέση τους λίγους μήνες μετά που θα κοπεί η πιπίλα. Βέβαια, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μετά την ηλικία των 4 χρόνων τότε οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοοδοντίαντρό σας. Επίσης, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μέχρι και τη προδημοτική, τότε μπορεί να του δημιουργήσει ακόμα και προβλήματα λόγου.

Πώς όμως θα γίνει αυτός ο αποχωρισμός πιο εύκολος;

• Μειώστε σταδιακά το χρόνο που έχει την πιπίλα στο στόμα. Μην του την πάρετε από το στόμα ξαφνικά γιατί αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

• Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να το απασχολήσετε την ώρα που θα εξαφανίσετε την πιπίλα, με παιχνίδια.

• Μπορείτε να κάνετε μία συμφωνία να του δίνετε την πιπίλα όταν πηγαίνει για ύπνο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το απειλείτε ή να το τιμωρείτε γιατί κάνει «κακά πράγματα», επειδή με αυτόν τον τρόπο του δημιουργείτε ενοχές, άγχος και φόβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα