Μέι: Είχε ανακριθεί από την ΜΙ5 ο δράστης του μακελειού! (pics+vid)


Σε οκτώ συλλήψεις έχει προχωρήσει η βρετανική αστυνομία 24 ώρες μετά την φονική επίθεση με 4 νεκρούς και 29 τραυματίες.


Οπως δήλωσε η Τερέζα Μέι, ο δράστης έδρασε μόνος του. Είχε γεννηθεί στη Βρετανία και είχε ανακριθεί μια φορά από την ΜΙ5 επειδή εκφράζονταν φόβοι για συμμετοχή του σε τρομοκρατικό χτύπημα.

Ωστόσο, θεωρήθηκε "περιφερειακό στέλεχος" όπως είπε, Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε πως

η ταυτότητα του δράστη θα αποκαλυφθεί δημόσια, όταν το επιτρέψουν οι επιχειρησιακές συνθήκες .

Suspected #Westminster attacker British-born and had once been investigated by MI5 over extremism fears - UK PM Mayhttps://t.co/VFlC1CtTqp pic.twitter.com/aNbVhgiNLT

BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 23, 2017

Ενώ ανακοίνωσε ότι δύο Ελληνες είναι μεταξύ των θυμάτων. Πριν από λίγο αναγνωρίστηκε η 40χρονη γυναίκα που έπεσε νεκρή. Πρόκειται για την Aysha Frade που δούλευε κοντά στο Γουέστμινστερ.





Εχουν ξεκινήσει ήδη σαρωτικές επιχειρήσεις στη Βρετανία με τις έρευνες να επικεντρώνονται στην πόλη Μπέρμιγχαμ που τα τελευταία χρόνια εικάζεται ότι έχει γίνει προπύργιο τρομοκρατών. Από την πόλη αυτή φέρεται να ενοικιάστηκε το αυτοκίνητο με το ο οποίο ο δράσης έπεσε επάνω σε πολίτες και εν συνεχεία στην περίφραξη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Πριν από λίγο στο Γουέστμινστερ οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.



A minute's silence has been observed at Scotland Yard and the UK Houses of Parliament after the #Westminster attackshttps://t.co/VFlC1CtTqp pic.twitter.com/YwhpcYqL6Q

BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 23, 2017

Τη νύχτα έγινε ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής μονάδας στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ ενώ έγιναν 7 συλλήψεις σε έξι διευθύνσεις.

Ολες οι δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες, ΜΙ5 και MI6, βρίσκονται επί ποδός επιχειρώντας να βρουν αν ο δράστης είχε συνεργούς. Στο έργο τους συνδράμουν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σύμφωνα με την "Mirror".
Εξετάζουν δε αν συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε πως οι νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα είναι τέσσερις . Θύματα του τρομοκράτη είναι ο 48χρονος Κιθ Πάλμερ, από την φρουρά του Κοινοβουλίου, ένας ακόμα άντρας ηλικίας περίπου πενήντα ετών και μια γυναίκα περίπου 40 ετών.
Όσον αφορά στην ταυτότητα του δράστη, δήλωσε πως είναι γνωστή αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει οτιδήποτε, ακόμα και την εθνικότητά του. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πάντως, ο δράστης έδρασε ως «μοναχικός λύκος» και επηρεάστηκε από τη διεθνή ισλαμιστική τρομοκρατία.



Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Βρετανίας "η αστυνομία και οι υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας έχουν αποτρέψει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, πάνω από 12 τον τελευταίο χρόνο",
"Αυτού του είδους οι επιθέσεις, αυτή η επίθεση από 'μοναχικό λύκο', με τη χρήση μέσων από την καθημερινή ζωή--ένα όχημα, ένα μαχαίρι--είναι πολύ δυσκολότερο να αποτραπούν", είπε ο ίδιος στο BBC Radio.


"Ελέγχουν με τη διαδικασία του επείγοντος αν εμπλέκονται και άλλοι σε αυτήν. Εικάζουν ότι συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία. Η αστυνομία ερευνά τον άνθρωπο αυτόν, τους πιθανούς συνεργούς του, από πού προέρχεται. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό, έναν τρομοκράτη εχθρό, που δεν διατυπώνει αιτήματα ή συλλαμβάνει ομήρους, αλλά απλώς θέλει να σκοτώσει όσο περισσότερους γίνεται. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο στη διεθνή τρομοκρατία", σημείωσε ο Φάλον και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.
Η Σκότλαντ Γιαρντ εκτιμά ότι η γνωρίζει τον δράστη όμως δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση.

Ενα βίντεο δείχνει τον πανικό που επικράτησε στο βρετανικό κοινοβούλιο, δευτερόλεπτα αφότου ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.


Είτε "μοναχικός λύκος" είτε με συνεργούς, ο δράστης της επίθεσης υιοθέτησε την λογική του σύγχρονου προσώπου της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας "πρωτόγονα" μέσα.


Οι τρομοκρατικές επιθέσεις από μοναχικούς λύκους είναι πλέον ο νέος τύπος τρομοκρατικών επιθέσεων. Γι αυτό υπάρχει εξήγηση.


Οπως επισημαίνει ο Guardian, οι αλλεπάλληλες ήττες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στα πεδία μαχών του Ιράκ και της Συρίας τον περασμένο χρόνο έχουν αποδυναμώσει την οργάνωση και την ικανότητά της να εξαπολύει μεγάλου εύρους επιθέσεις. Το ISIS θα ήθελε να επιτεθεί στη Βρετανία με πιο συμβατικές τακτικές, όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες πριν από ακριβώς έναν χρόνο.


Παρά τον μεγάλο αριθμό Βρετανών υπηκόων που εντάχθηκαν στην οργάνωση και πήγαν να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμούν ότι το «Ισλαμικό Κράτος» δεν διαθέτει στη Βρετανία δίκτυο με την ίδια συνοχή και αποτελεσματικότητα που είχαν οι πυρήνες στη Γαλλία και το Βέλγιο. Ετσι, η εναλλακτική που απέμενε στην οργάνωση ήταν οι επιθέσεις «μοναχικών λύκων» με όποιο μέσο διαθέσιμο.


Πριν την χθεσινή επίθεση έξω απ’το βρετανικό κοινοβούλιο είχαν προηγηθεί αντίστοιχες επιθέσεις τρομοκρατών με οχήματα, κατά πεζών.

- Τον Δεκέμβριο ο Τυνήσιος Ανίς Άμρι έπεσε μ’ ένα φορτηγό στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

- Τον περασμένο Ιούλιο ένα κλεμμένο φορτηγό χρησιμοποιήθηκε για να θερίσει το πλήθος την Ημέρα της Βαστίλλης στη Νίκαιο σκοτώνοντας 86 άτομα.


Keywords
Τυχαία Θέματα