Μάνταλα: Είδος διαλογισμού, τρόπος καταπολέμησης του στρες ή ιερό σύμβολο;


Διάβασα πρόσφατα ότι ο χρωματισμός σχεδίων μάνταλα βοηθάει στην ψυχική ηρεμία. Χρησιμοποιήθηκε από τον Karl Yung ως ένας τρόπος να φέρνει ασθενείς σε επαφή με το υποσυνείδητο τους αλλά και ως ένα εργαλείο για την προσωπική του ανάπτυξη.

Πριν φτάσω να ασχοληθώ ωστόσο με τη χρησιμότητα του, είπα να αρχίσω από τα βασικά γιατί -το παραδέχομαι- επί της ουσίας δεν γνώριζα τίποτα. Τι είναι μάνταλα; Ναι αυτές οι κυκλικές εικόνες με τις πολλές γραμμές στο εσωτερικό τους, που τις βλέπεις και αυτόματα σου έρχεται στο μυαλό η Ινδία. Είναι σχέδια συγκεκριμένα; Έχουν θρησκευτικό

νόημα; Ποιος τα φτιάχνει; Είναι σύγχρονα ή υπάρχουν εδώ και χρόνια;

Ψάχνοντας όλα αυτά λοιπόν, ξεδιπλώθηκε μπροστά μου ένας ολόκληρος κόσμος... Εντυπωσιακός και βαθιά "εσωτερικός". Θα προσπαθήσω όσο πιο απλά και σύντομα να περιγράψω τι είναι το μάνταλα.

Η λέξη mandala στ' αγγλικά λεξικά και στις εγκυκλοπαίδειες, περιγράφεται ως "γεωμετρικά σχέδια που συμβολίζουν το Σύμπαν". Χρήση του όρου γίνεται από Βουδιστές, όσο και από Ινδουιστές και από μόνη της, προέρχεται από τη ρίζα manda, που σημαίνει "ουσία", στην οποία προστέθηκε η κατάληξη la, που σημαίνει "εμπεριέχον."

Άμεσα συσχετισμένη (σε πρώτη φάση) με τα μαντράς και τις βεδικές τελετουργίες, σχεδιαζόταν από μοναχούς… Ο σχεδιασμός τους απαιτεί εκπαίδευση η οποία σε ορισμένα μοναστήρια φτάνει και τα 3 χρόνια!

Γιατί όταν βλέπεις ένα mandala εσένα μπορεί να σου φαίνεται ένα ωραίο σχήμα με τυχαίες γραμμές αλλά στην πραγματικότητα όσα σχήματα υπάρχουν στο εσωτερικό του είναι σύμβολα.

Η πηγή της mandala είναι το κέντρο της, μία τελεία. Σημαίνει τον σπόρο, την σταγόνα, το αρχικό σημείο! Είναι το κέντρο όπου οι "δυνάμεις" συγκεντρώνονται, ενώνοντας έτσι τις εσωτερικές και εξωτερικές ενέργειες. Στη συνέχεια η mandala αφιερώνεται σε μια θεότητα, σε ό,τι αυτή η θεότητα πρεσβεύει!

Μια γραμμή σχεδιάζεται εξωτερικά του κεντρικού σημείου δημιουργώντας έναν κύκλο και συμβολίζοντας το φυσικό όριο του κόσμου. Στο εσωτερικό τώρα άλλες γραμμές σχεδιάζονται μέχρι να διασταυρωθούν, σχηματίζοντας τριγωνικά και γεωμετρικά μοτίβα. Καταλήγουμε λοιπόν σε ένα σχήμα όπου το κέντρο σχηματοποιείται ως "η ουσία" και η περιφέρεια σαν "κατανόηση" φτάνουμε κάπως έτσι στην ολοκληρωμένη εικόνα ενός mandala που είπαμε πως ουσιαστικά σημαίνει "κατανοώντας την ουσία".

Με αυτά ως βάση, τα mandala στις μέρες μας είναι σχέδια που μπορεί να ζωγραφίσει οποιοσδήποτε χωρίς θρησκευτικές προεκτάσεις, και σύμφωνα με τον Γιουνγκ "mandala είναι η ψυχολογική έκφραση του συνόλου του εαυτού". Από την άλλη ο χρωματισμός, από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με την χρήση ενός σημείου του εγκεφάλου, της αμυγδαλής, η οποία ελέγχει τα αισθήματα και τις αισθήσεις. Χρωματίζοντας λοιπόν δίνεται η δυνατότητα της συγκέντρωσης, της επαφής με το υποσυνείδητο, της χαλάρωσης και της καταπολέμησης του στρες! Συνδέοντας mandala και χρώματα δε... φτάνεις μάλλον στο απόλυτο! Χαλαρώνεις!

Γίνεσαι ένα με την ουσία και έχεις βάλει το χρώμα στη ζωή σου, πραγματικά και μεταφορικά. Εάν θες να το δοκιμάσεις, στο διαδίκτυο έχει εκατοντάδες mandala τα οποία είναι για αυτό τον λόγο. Για να τα χρωματίσεις δηλαδή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα τυπώσεις και να πας σαν τα παιδάκια να αγοράσεις χρωματιστά μολύβια…

Keywords
Τυχαία Θέματα