Μυτιλήνη: Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι - Ισχυροί οι μετασεισμοί (pics &vids)


Ομαλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η σεισμική ακολουθία στην Λέσβο με τους ειδικούς, όμως, να περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Αν και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους

εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές, αφού είναι σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την πρώτη, ισχυρή δόνηση.

Οι σεισμολόγοι καλούν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους, αν προηγουμένως δεν ελεγχθούν- οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν από τα κλιμάκια των μηχανικών από αύριο Τρίτη και από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στο νότιο τμήμα τηες Λέσβου.

Πάντως, ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ θεωρεί πιθανό να εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες κρίσιμες αλλά και «δύσκολες».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η περιοχή που συνέβη σημερινός σεισμός «βρίθει ρηγμάτων» και έτσι εκείνος δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσεις ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τη σημερινή.

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, τα επικαιροποιημένα μεγέθη δείχνουν ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να ήταν τελικά μεγαλύτερος από την αρχική εκτίμηση και συγκεκριμένα της τάξης των 6,4 Ρίχτερ.

Βιβλική καταστροφή

Νεκρή ανασύρθηκε η 45χρονη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια σπιτιού που κατέρρευσε στο χωριό Βρίσα, μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 15.28 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

H 43χρονη Ε.Π.Β. ήταν μητέρα δύο παιδιών και ανασύρθηκε στις 20:20 το βράδυ της Δευτέρας νεκρή από τα ερείπια του σπιτιού της που κατέρρευσε με τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στη Βρίσα.

Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που επιχειρούσαν εκεί από τις 15.30 μετά το μεσημέρι. Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Στράτης Κυτέλης είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ότι τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν επικοινωνία με τη γυναίκα.

Από την στιγμή που οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εντόπισαν τραυματισμένο με κατάγματα στα πόδια τον Γεώργιο Βαλελή, σύζυγο της νεκρής γυναίκας, γνώριζαν ότι το θύμα είναι εγκλωβισμένο στα χαλάσματα του σπιτιού της.

Τα σωστικά συνεργεία πλησίασαν στο χωριό και προσπαθούσαν εναγωνίως να βρουν σημάδια ζωής.

Επίσης, πάνω από 12 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, δεκάδες ελαφρύτερα, τεράστιες ζημιές σε σπίτια είναι ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου σεισμού. Το βράδυ της Δευτέρας μία ακόμα γυναίκα απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος βρίσκεται στη σεισμόπληκτη περιοχή του χωριού Βρίσα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.


Βίντεο από το χωριό Βρίσα

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Νύχτα αγωνίας για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Λέσβου, κυρίως στα νότια του νησιού, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,1 Ρίχτερ. Πολλοί θα περάσουν τις επόμενες ώρες μακριά από τα σπίτια τους. Το χωρίο Βρίσα εκκενώθηκε και οι περίπου 500 κάτοικοί του, που απομακρύνθηκαν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, θα διανυκτερεύσουν σε σκηνές, μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, με μία δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να καταγράφεται στις 21:25, ενώ στα 4,9 Ρίχτερ μετρήθηκε ο πιο ισχυρός εξ αυτών, τρία λεπτά μετά την κατά τα φαινόμενα κύρια δόνηση των 6,1 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί για τη σεισμική ακολουθία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 48ωρο.

Να σημειωθεί ότι κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί.

Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Λέσβου: Ολοκληρωτική καταστροφή στη Βρίσα

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, στη Βρισά υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου είναι σε επιφυλακή και πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα. Ενισχύονται με 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την 1η ΕΜΑΚ και έναν διασωστικό σκύλο.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλωβίστηκε νωρίτερα από την πυροβεστική.



«Eννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες»

Μεγάλες ζημίες προκάλεσε στο χωρίο Βρίσα των περίπου 800 κατοίκων ο ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

«Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς, που σημείωσε ακόμη ότι αγνοείται μια γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού. Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.



Όπως αναφέρει το emprosnet.gr τα σωστικά συνεργεία, που πλησίασαν στο χωριό με μεγάλη δυσκολία, αφού έχει αποκοπεί ο δρόμος προς το χωριό, προσπαθούν εναγωνίως να βρουν κάποιο σημάδι ζωής από τη γυναίκα ωστόσο δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ως αυτή την ώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οκτώ ακόμη τραυματίες από το χωριό, που μεταφέρθηκαν με κατάγματα και επιφανειακά τραύματα στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Σύμφωνα με το emprosnet.gr συνολικά πάνω από 12 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και συνεχώς καταφτάνουν και άλλοι. Όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν ανέβει στο Κέντρο Υγείας. Πιο σοβαρά είναι ο σύζυγος της αγνοουμένης που έχει κάταγμα στο ισχίο και θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Λέσβου, ενώ δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με γιατρούς και νοσηλευτές έχουν μεταβεί στην Βρίσα που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε δεκάδες τραυματίες με ελαφρά και επιπόλαια τραύματα που δεν χρήζουν μεταφοράς.

Ζημιές στο Πλωμάρι

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.





Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια προκάλεσε ο σεισμός

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Κανένα σοβαρό πρόβλημα σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες-Ασφαλείς οι 120 σύνεδροι του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR)

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία όσο και από τον δήμο Χίου, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι δήμαρχοι Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής.

Ας σημειωθεί ότι στη Χίο, την ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν.

Ασφαλείς οι Έλληνες στην περιοχή δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου Σμύρνης

Ασφαλείς είναι όλοι οι Έλληνες στην περιοχή δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου Σμύρνης, σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της γενικής προξένου στη Σμύρνη, Αργυρώς Παπούλια. Σύμφωνα με την γενική πρόξενο «παρά την ισχυρή σεισμική δόνηση, υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές».

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνουν κλιμάκια της κυβέρνησης

Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Στην Μυτιλήνη μεταβαίνουν και Ειδικά κλιμάκια Μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών. Μάλιστα μαζί τους στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Δέδες.

Στη Λέσβο μεταβαίνει εκτάκτως ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός

Στη Μυτιλήνη και ειδικότερα στη Βρισά Λέσβου μεταβαίνει εκτάκτως ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε το νησί. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου βρίσκονται στο νησί προκειμένου να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Άμεση μετάβαση επιστημονικών-τεχνικών κλιμακίων του Υπουργείου Υποδομών στη Μυτιλήνη

Με εντολή του υπουργού Υποδομών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη κλιμάκια του υπουργείου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, αρμόδιοι μηχανικοί της διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ο πρόεδρος Ευθύμιος Λέκκας και στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, αρμόδιοι μηχανικοί των διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου, μεταβαίνουν ήδη στη Μυτιλήνη.

Στην αποστολή θα συμμετάσχει και κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Κτιριακών Υποδομών (ΚτΥπ) θέτοντας ως προτεραιότητα τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, όπως επίσης και την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα και οι ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν ανά πάσα στιγμή στις πληγείσες περιοχές. Ο κ. Σπίρτζης έχει επίσης μιλήσει και με τον πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Ευστράτιο Μανωλακέλλη, για τη συμμετοχή των διπλωματούχων μηχανικών στη διαδικασία διερεύνησης και καταγραφής των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι: Πρώτον η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τους κατοίκους της περιοχής και δεύτερον η άμεση καταγραφή των ζημιών με στόχο την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων. Τα εξειδικευμένα κλιμάκια όλων των προαναφερθεισών υπηρεσιών θα πραγματοποιήσουν άμεσα αυτοψίες στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένας ακόμη μεγάλος αριθμός μηχανικών των υπηρεσιών του υπουργείου στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η άμεση μετάβασή τους στο νησί της Λέσβου.

Ευθ. Λέκκας για σεισμό: Σε λίγες ώρες θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα

«Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με τον ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που "χτύπησε" τη Μυτιλήνη σήμερα το μεσημέρι. Όπως είπε ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Λέκκας μεταβαίνει αυτή την ώρα στην Μυτιλήνη.

Κ. Παπαζάχος: Θα ακολουθήσουν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο κ Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Το δικό του μήνυμα μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook μετά τη σεισμική δόνηση ανοιχτά της Μυτιλήνης έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου» έγραψε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους. Στο σημείο σπεύδει άμεσα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας καθώς και κλιμάκια τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υποδομών».

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη. «Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση. «Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές στην Τουρκία.

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου και δωμάτια σε ξενοδοχεία στα Βατερά για τους άστεγους σεισμοπαθείς της Βρίσας

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Keywords
μυτιληνη, το νησι, αλέξης τσίπρας, σεισμος, ant1, twitter, απε-μπε, χλμ, λεωφορεια, κτελ, σχολεια, εμακ, νεότερα, νέα, εκαβ, οασπ, πανελλαδικες 2012, τεε, συμμετοχή, ΑΠΘ, facebook, τσιπρας, afp, στρατος, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, www.facebook.com, σεισμος τωρα, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλέξης τσίπρας, μιλα, βγαινουν, οασπ, αστυνομια, γυναικα, εκαβ, ενοικιαζομενα δωματια, θαλασσα, μητερα, νησι, ξενοδοχεια, σημερινη, σμυρνη, τα νεα, τεε, υψος, ψαρα, ωρα, afp, ant1, απε, απε-μπε, ασθενοφορα, βογιατζης, βραδυ, βρισκεται, γινει, γηπεδο, γιατροι, δεδε, δεδες, δημος, δηλωση, δηλωσεις, δρομος, δυτικη, δωματια, δονηση, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εμακ, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, εσωτερικων, ευρωπη, ζωης, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφυπουργος, θετικο, εικονα, ιστορικο, ισχιο, καλογηρου, κυρια, κτιριο, κτιρια, ληψη, λογο, μακρια, μεριμνα, νεότερα, νοσοκομεια, μπε, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οινουσσες, οκτω, οχηματα, πλωμαρι, προβληματα, ρωγμες, συγκεκριμενα, συζυγο, συμμετοχή, σημαδια, σκηνες, σπιτια, σχολειο, τμημα, τουρκια, τρια, τριτη, ισχυρος, φορα, χλμ, ψυχραιμια, ωρες, ασφαλεια, ιδιαιτερο, κωστας, λεκκας, νοσοκομειο, οδοντιατρος, πληροφοριες, ποδια, ριχτερ, σπυρος, υγειας, χουλιαρας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
Λέσβος, Νεκρή, Βρίσα,lesvos, nekri, vrisa