Κύπρος: Αμερικανικό αεροπλανοφόρο μπλόκαρε συχνότητες τουρκικών αεροσκαφών


Τα... μέτρα τους έχουν πάρει Αμερικανοί και Γάλλοι στην Κύπρο προκειμένου να αφαιρέσουν από την Αγκυρα δυνατότητα περαιτέρω πρόκλησης στις γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου («Chevalier Paul» και «Languedoc») που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και περί το γεωτρύπανο.

Εξάλλου στις 8-11 Ιουλίου το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε στην περιοχή κοινή άσκηση με την Αίγυπτο με την ονομασία «Cleopatra ’17».

Αλλά και ο αμερικανικός παράγοντας έπραξε τα δέοντα. Ηδη μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Καθημερινής, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα