Κατατέθηκε η τροπολογία Σκουρλέτη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων της ΠΟΕ-ΟΤΑ


Συνεχίζεται σε έντονους τόνους η κόντρα της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει ξεσπάσει με αφορμή την πρόταση Σκουρλέτη και τις βελτιωτικές διατάξεις Τσίπρα για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ στην καθαριότητα.

Η κυβέρνηση

διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών υπόσχεται προσλήψεις συμβασιούχων, όπως συνέβη κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και από την άλλη η ΝΔ λέει «όχι», αφού με αυτό τον τρόπο δεν θα δΟθεί οριστική λύση, απλώς το πρόβλημα θα μετατεθεί για το μέλλον, όπως αναφέρειο σε ανακοίνωσή της.

Λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός κατέθεσε τη νομοτεχνική βελτίωση για την απάλειψη του ορίου ηλικίας στους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων στον τομέα καθαριότητας των δήμων.



Το έγγραφο με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αν και είχαν προαναγγείλει τη λήψη απόφασης σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεών τους στις 12:30, ξεκίνησαν τελικά την κρίσιμη συνεδρίασή τους στις 16:00.

«Δεν πρέπει να προσδιοριστεί το όριο ηλικίας για την υποβολή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό» είπε ο κ. Σκουρλέτης. Και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν εργαστεί για χρόνια με διακοπτόμενες συμβάσεις στην καθαριότητα των δήμων και κάποιοι από αυτούς είναι και στο όριο της συνταξιοδότησης. Δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την συμμετοχή στον διαγωνισμό».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «από τότε που είμαι στο υπουργείο Εσωτερικών, ποτέ δεν δημιούργησα την προσδοκία ότι οι συμβάσεις τους θα γινόταν αορίστου χρόνου», τονίζοντας πως «πρέπει να βρούμε λύση συμβατή με το Σύνταγμα και τις κοινοτικές οδηγίες».

Ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε, παράλληλα, στη ΝΔ, λέγοντας «είστε όμηροι ακραίου κοινωνικού νεοφιλελευθερισμού εσείς της ΝΔ», ενώ στη συνέχεια, συνεχίζοντας να εκτοξεύει βέλη κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για 2.500 σταθερές θέσεις εργασίας.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο μας κάλεσε να βρούμε λύση. Αυτό κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο: μόνιμες και σταθερές θέσεις στον τομέα της καθαρότητας στους δήμους. Ξεκινάμε με 2.500 θέσεις εργασίας, μπορεί να γίνουν και πολύ παραπάνω. Το θέλετε; Ναι ή όχι; Η απάντηση δόθηκε από τον Μητσοτάκη. Δώστε τους τα δεδουλευμένα και απόλυση. Και δεν μένει μόνο εκεί, αλλά προτείνει να μη γίνουν και προσλήψεις μόνιμων», υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης.

Και συνέχισε με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα: «Μαθαίνω ότι η παράταξή σας στη συνέλευση που γίνεται της ΠΟΕ-ΟΤΑ ψηφίζει υπέρ της απεργίας και αρνείται τη λύση που δίνουμε. Επιμένετε να βυθίζεται η Αθήνα στα σκουπίδια για να παραδώσετε τον τομέα της καθαριότητας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές, με τη δημόσια υγεία και τα σκουπίδια».

Τέλος, παρουσίασε νομοτεχνικές βελτιώσεις της τροπολογίες λέγοντας μεταξύ άλλων πως « Δεν προσδιορίζεται το όριο ηλικίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι στο όριο συνταξιοδότησης, έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια και δεν μπορούμε να στερήσουμε την συμμετοχή. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και μπορεί να μετέχει όποιος θέλει. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε εντάξει με Σύνταγμα, Πλαίσιο Ελεγκτικού Συνεδρίου και να μην είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι».

ΝΔ: Κρατάνε αιχμάλωτους τους συμβασιούχους - Μετακυλύουν το πρόβλημα

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης μετά την πρόταση τεσσάρων σημείων που κατέθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ εξαπολύει η ΝΔ.

Ειδικότερα, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες» και ότι «κρατά αιχμαλώτους τους συμβασιούχους και μετακυλύει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο μέλλον».

«Η Κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την κοινωνία, αλλά για την εκλογική της πελατεία. Ακόμα και τώρα, παρά την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ακροβατεί με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα»,αναφέρει επίσης η Πειραιώς και συνεχίζει:

«Προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο, υπόσχεται νέες ανανεώσεις συμβάσεων και φωτογραφικές μονιμοποιήσεις μόνο και μόνο για να δείξει επικοινωνιακά πως επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα».

Αναφερόμενη στην πρόταση που έχει καταθέσει για το ζήτημα η ΝΔ, την χαρακτηρίζει «δίκαιη και έντιμη απέναντι στους συμβασιούχους που πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν», και «θεσμικά αξιόπιστη γιατί είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τους νόμους για τις νέες συμβάσεις που απαιτούνται», αλλά και «καινοτόμα και οικονομικά βιώσιμη γιατί ανοίγει το δρόμο σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών μέσω της σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς». «Τελικό μας μέλημα είναι η παροχή στους πολίτες των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών με το χαμηλότερο κόστος», καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Μαξίμου: "Η ΝΔ επιχαίρει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια"

Σε ανακοίνωσή του Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Η ΝΔ επιχαίρει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα υλοποιηθεί το σχέδιό της. Να αναλάβουν την αποκομιδή των απορριμμάτων ιδιώτες.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι μαζί με τους εργαζόμενους, θα διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου η αποκομιδή να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους. Η πλήρης ταύτιση της ΝΔ με επιχειρηματικά συμφέροντα συνεχίζεται…».

Keywords
Τυχαία Θέματα