Καταλονία: Βίαια επεισόδια στα εκλογικά κέντρα - Ξεπερνούν τους 300 οι τραυματίες (pics &vids)


Βίαια επεισόδια εκτυλίσσονται από το πρωί της Κυριακής έξω από τα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας. Οι υπηρεσίες υγείας δηλώνουν ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ωστόσο, τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας

μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελόνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ram?n Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

¿Esta es vuestra "victoria" @marianorajoy ? #NoEnMiNombre pic.twitter.com/5HHbgRu6Ja

— Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) 1 Οκτωβρίου 2017

Έντεκα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης

Με αργούς ρυθμούς διεξάγεται η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που βγαίνει εκτός λειτουργίας. Όπως μεταδίδει ο Guardian, η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας για το ποσοστό συμμετοχής.

Μπαρτσελόνα: Κεκλεισμένων των θυρών το ματς με τη Λας Πάλμας

Η καταλανική ομάδα ανακοίνωσε ότι το αποψινό ματς με τη Λας Πάλμας στο «Καμπ Νόου» θα γίνει κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών. «Η Βαρκελώνη καταδικάζει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε πολλά σημεία της Καταλονίας σήμερα, προκειμένου να εμποδίσουν τους πολίτες της να ασκήσουν με ελεύθερη έκφραση τα δημοκρατικά τους δικαιώματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση των «μπλαουγκράνα» και προστίθεται:

«Δεδομένου του κρίσιμου χαρακτήρα των γεγονότων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το πρώτο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Λας Πάλμας θα παιχτεί πίσω από κλειστές πόρτες μετά την άρνηση της Επαγγελματικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να αναβάλει το παιχνίδι». Η Καταλανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε νωρίτερα αναστείλει όλους τους αγώνες, αλλά η Μπαρτσελόνα δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας 70χρονος

Όπως ανακοίνωσε το υπ. Υγείας και μεταδίδει η El Pais, ο ηλικιωμένος βρισκόταν σε σχολείο περιμένοντας να ψηφίσει όταν εισέβαλαν οι δυνάμεις ασφαλείας για να εκκενώσουν το εκλογικό κέντρο. Υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

Σκηνές βίας από την έναρξη της ψηφοφορίας

Την εορταστική ατμόσφαιρα η οποία επικράτησε το πρωί μεταξύ των πολιτών στην Καταλονία, που σχημάτιζαν γραμμές για να ψηφίσουν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, διαδέχθηκαν σκηνές βίας, μετά τις εννέα το πρωί (τοπική ώρα) οπότε και είχε προγραμματιστεί η έναρξη της ψηφοφορίας για το σημερινό δημοψήφισμα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλονία, προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους ψηφοφόρους που ήθελαν να προστατέψουν τις εισόδους των εκλογικών τμημάτων. Σε μερικές περιπτώσεις έγινε χρήση βίας.

Ο Ενρίκ Μίλο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δικαιολόγησε την στάση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης καλεί τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα το πρωί σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας. «Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον.

Keywords
Τυχαία Θέματα