Καταλονία: Πρόωρες εκλογές αντί για ανεξαρτησία; Εν αναμονή των δηλώσεων Πουτζντεμόν


Ο πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν αν και ανέβηκε με καθυστέρηση στο βήμα και υπό τη σκιά της "κυριαρχίας" της κυβέρνησης Ραχόι και του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, που επιβάλλει την απόλυτη ισπανική εξουσία πάνω στην Καταλονία, φαίνεται ότι θα προτιμήσει την διέξοδο των εκλογών. Και η ημερομηνία αυτής στις 20 Δεκεμβρίου.

Μια ημέρα προτού η Γερουσία στη Μαδρίτη δώσει την έγκρισή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας αυτής, ο Πουτζντεμόν αναμένεται

να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές.

Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων από την πλευρά του μετέδωσε ότι ο Πουτζδεμόν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών - κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου που προκλήθηκε εδώ και ένα μήνα μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών.

Επιστολή Πουτζντεμόν στην ισπανική γερουσία

Τα μέτρα που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, παραβιάζουν «μετωπικά» πολλά άρθρα του ισπανικού Συντάγματος, υποστήριξε εξάλλου με σημερινή του επιστολή προς την ισπανική γερουσία, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή», τονίζει ο Πουτζντεμόν διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».

«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσομε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα.

Η εφημερίδα La Vanguardia έγραψε την Πέμπτη τον πρωί, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας εξέταζε το ενδεχόμενο να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου ενώ το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων από την πλευρά του μετέδωσε ότι ο Πουτζντεμόν θα ανακηρύξει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ακόμα αντίδραση από την κυβέρνηση Ραχόι, η οποία επεδίωκε μεν τη διεξαγωγή εκλογών στην Καταλονία αλλά αφού η ίδια θα είχε τον έλεγχο των ΜΜΕ, της αστυνομίας και των οικονομικών της περιφέρειας αναστέλλοντας την αυτονομία της.

Ωστόσο, η απόφαση Πουτζντεμόν για ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες και μη κήρυξη της ανεξαρτησίας έχει προκαλέσει αναταραχή στα κόμματα που τον στηρίζουν στη Βουλή· καταλανικά ΜΜΕ αναφέρονται σε παραιτήσεις βουλευτών από το καταλανικό δημοκρατικό κόμμα (PDeCAT).

Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί δύο βουλευτές του συνασπισμού των κομμάτων «Μαζί για το Ναι» του Πουτζντεμόν, ενώ άλλος ένας βουλευτης του PDeCAT δήλωσε ότι παραιτείται και από την έδρα του και από το κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα