Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης


Λίγο πριν τις 12:30 ξεκίνησε η προσέλευση των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο για την καθιερωμένη ορκωμοσία.

Πρώτος έφτασε ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους έδωσε και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. «Ο διάλογος με την Εκκλησία δεν σταμάτησε ποτέ» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «αλάργα – αλάργα το φιλί για να 'χει νοστιμάδα».

Ακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η νέα

υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ενα τέταρτο πριν ξεκινήσει η ορκωμοσία κατέφθασε και ο κ. Νίκος Παππάς που αναλαμβάνει το βαρύ χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής. «Είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και για να το πετύχει πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Χωρίς σακάκι εμφανίστηκε ο νέος υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, όμως, αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις καθώς όπως είπε δεν έχει ορκιστεί ακόμα. Περιορίστηκε απλά να πει ότι δεν υπάρχει θέμα διπλού νομίσματος.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είπε ότι παλιοί και νέοι υπουργοί θα δώσουν μάχη για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Αναφορικά δε με το χρέος δήλωσε αισιόδοξος για την διευθέτησή του ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να λυθεί το ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα. Χρωστά όλη η Ελλάδα». Τέλος για τα ραδιοτηλεοπτικά είπε ότι πρέπει να συνδράμει η ΝΔ ενώ για τον αριθμό των αδειών είπε ότι θα το καθορίσει το ΕΣΡ.


Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι είχε πάντα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πλευρό του. «Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ», είπε. Για το εάν έχουν μείνει ανοικτά μέτωπα με την αποχώρηση του από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε ότι «προφανώς υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα μεγάλα τα οποία όμως πιστεύω θα προχωρήσουν κανονικά και θα υλοποιηθούν».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, και τέως γγ καταπολέμησης της διαφθοράς ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «είναι θετικός ο απολογισμός από τη δουλειά που έχει γίνει στη γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς, κάναμε μια πρωτοποριακή δομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και γι' αυτόν τον λόγο βραβευτήκαμε κιόλας». Σημείωσε ότι φεύγει από ένα πολύ δύσκολο πόστο και πάει σε ένα ίσως δυσκολότερο, συνεχίζοντας και διαδεχόμενος έναν πολύ επιτυχημένο υπουργό. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική στην ίδια λογική, με σκοπό, όπως το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, την απόλυτη διαφάνεια και την κάθαρση στο σύνολο και του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής», τόνισε. Στο ερώτημα τι ομάδα είναι, είπε: «από σήμερα Εθνική Ελλάδος».

Όταν ρωτήθηκε για το αν ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του στρατιώτη της κοινής υπόθεσης. «Η διαπραγμάτευση είναι σε πολύ καλό επίπεδο και στη θέση του υπουργού είναι μία άμεση συνεργάτιδά μου, οπότε συνεχίζεται σαν να είμαι εγώ», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για την συμπόρευσή του με τον κ. Πιτσιόρλα, είπε «οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, αλλά το πνεύμα της κυβέρνησης είναι «προχωράμε μπροστά»».

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ, Γιώργος Βασιλειάδης, Νίκος Μαυραγάνης, Λυδία Κονιόρδου, Βασίλης Κόκκαλης, Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ελενα Κουντουρά.

Αύριο, Κυριακή, η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού
Πιθανότατα αύριο θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Η ώρα συνεδρίασης δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα Υπουργεία. Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί θα συνεργασθούν για τρέχοντα θέματα.

Σε ό,τι αφορά στο νέο υπουργικό σχήμα, να υπενθυμίσουμε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, αμετακίνητοι είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο υπουργείο Οικονομικών, ο Νίκος Κοτζιάς στο ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος ο Γιάννης Δραγασάκης.

Εκτός κυβέρνησης μένει οριστικά ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε η ανακοίνωση του ανασχηματισμού, καθώς δεν δεχόταν καμιά από τις προτάσεις Τσίπρα.


Ο Γιώργος Σταθάκης μεταφέρεται στο Υπουργείο Ενέργειας, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας τον Αλέξη Χαρίτση που αναβαθμίζεται και Υφυπουργός Οικονομίας τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Ο Θεόδωρος Δρίτσας, αποχαιρετά το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.

​Υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει ο Κώστας Γαβρόγλου. Ο Νίκος Παππάς τοποθετείται στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ ενώ ο Σταύρος Κοντονής τοποθετείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά:
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης
Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Υπουργός: Νικόλαος Παππάς

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης
Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Σταύρος Κοντονής
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης
Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Επικρατείας
Αλέξανδρος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας
Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ
Δημήτριος Λιάκος

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Δημήτριος Τζανακόπουλος

Keywords
ορκωμοσια, υφυπουργός παιδείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπουργειο δικαιοσυνης, νέα, ελλαδα, υπουργοι, χρεος, νεα δημοκρατια, ΕΣΡ, ελενα, τσιπρας, δραγασάκης, μμε, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Θόδωρος Αγγελόπουλος, κοινωνικος τουρισμος, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, γιωργος αγγελοπουλος, δραγασάκης, υπουργειο εργασιας, το θεμα, δουλεια, εθνικη, ηθοποιος, θεμα, λυδια, μμε, προγραμμα, σωκρατης, υπουργειο οικονομικων, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, αλληλεγγυη, απλα, βρισκεται, γινει, δευτερα, δηλωσεις, δομη, δριτσας, ελενα, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εξελιξη, ερευνα, εσωτερικων, ευκλειδης, ιδια, υφυπουργος, κυβερνηση, κομβος, λυδια κονιορδου, λογο, μαξιμου, μαρια, ομαδα, παντα, ολγα, στιγμα, τεως, υφυπουργός παιδείας, φιλι, χρηστος, ιωαννης, κωνσταντινος, δημητρης, υπουργειο, κωστας, κυριακη, μεινει, μπροστα, ουρανια, παυλος, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα