Η κρίση δεν κόβει την όρεξη του Έλληνα


Η οικονομική συμπίεση των νοικοκυριών δεν αποδεικνύεται ικανή να απομακρύνει τον Έλληνα καταναλωτή από τα τραπέζια και τους μπουφέδες, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι παρά το γεγονός η ύφεση που έχει υποστεί η εστίαση και φτάνει φτάνει στο 40%, ο Έλληνας εξακολουθεί και δαπανά περίπου 6,5 δισ. ευρώ για έτοιμο φαγητό ετησίως.

Η εστίαση πραμένει μια σημαντική αγορά, με το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει περίπου 1.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ ένα μεγάλο μέρος της αγοράς αυτής αποτελεί το έτοιμο φαγητό και το φαγητό-για-τον-δρόμο food-to-go, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα καταναλωτών

του ΙΕΛΚΑ. Παρά το γεγονός ότι τα κύρια γεύματα που μαγειρεύονται στο σπίτι αποτελούν κυρίαρχη τάση –με αυξανόμενη σημασία μάλιστα όπως καταγράφεται τα τελευταία χρόνια– σε σχέση με τα συμπληρωματικά γεύματα εμφανίζονται νέες τάσεις. Φαίνεται πως σε ακολουθία και των διεθνών εξελίξεων η αγορά έτοιμου γεύματος από τα σουπερμάρκετ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες επιλογές έτοιμου φαγητού των καταστημάτων μαζικής εστίασης.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει σε πολύ υψηλά ποσοστά τις έξι αυτές συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητού και συγκεκριμένα:

Ετοιμο καφέ αγοράζει το 87% των καταναλωτών,
γλυκά και σνακ το 85%,
τυρόπιτα-κρουασάν το 85%, έτοιμο κρύο γεύμα, π.χ. σαλάτα, σάντουιτς το 70%,
έτοιμο μαγειρευτό φαγητό το 63% και
έτοιμο κατεψυγμένο γεύμα το 51%.
Τα κύρια σημεία πώλησης είναι τα σουπερ-μάρκετ, φούρνοι, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα delivery. Το κάθε διαφορετικό κανάλι τοποθετείται δυναμικά σε εξειδικευμένες κατηγορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα