Κομοτηνή: Η κρίση «τρώει» τις αντίκες της γιαγιάς

20:49 21/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Για να αγοράσει κάποιος από μένα πρέπει πριν να έχει ήδη όλα τα απαραίτητα στο σπίτι για την οικογένειά του.» δηλώνει ο κος Καρυοφύλλης Ζαρζακόπουλος. Πουλά κι αγοράζει αντίκες, παλαιά αντικείμενα, ό,τι το έχει αγγίξει ο χρόνος, το έχει «εγκαταλείψει» ο σύγχρονος τρόπος ζωής και κουβαλά την δική του ιστορία. «Το θέμα είναι ότι τώρα πια ξεπουλάει και ό,τι έχει στο σπίτι του. Για να μπορέσει να αντέξει. Θέλει λεφτά για να κινηθεί, για να μπορέσει να πληρώσει κάποιες άλλες υποχρεώσεις» δηλώνει και προσθέτει «Συνήθως ξεπουλάει αυτό που δεν

χρειάζεται.

Από κρύσταλλα, μέχρι και τα έπιπλα της γιαγιάς. Πιάνουν λίγα περισσότερα χρήματα, οπότε δεν το σκέφτεται καθόλου. Κι από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και τα παίρνουν σε τιμή ευκαιρίας, τζάμπα. Αντικείμενα αξίας. Έχουν εκμεταλλευτεί πάρα πολύ τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Σύμφωνα με τον έμπειρο αντικέρ τα τελευταία χρόνια και στο δικό του χώρο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Τώρα βλέπουν κάτι, τους αρέσει, αλλά δεν το παίρνουν.» Τόσο ο ίδιος, όσο κι άλλοι συνάδελφοί του αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη και τρίτη «δουλειά του ποδαριού», όλες για ένα απλό μεροκάματο. «Δεν έχουμε καθημερινό παζάρι. Δεν είμαστε Αθήνα να έχουμε να κάνουμε με εκατομμύρια κόσμο. Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένους ανθρώπους. Και δεν μπορούμε να τους λέμε ψέματα γι’ αυτά που πουλάμε».

Οι πλούσιοι αγοράζουν, οι φτωχοί ξεπουλούν

Αντιθέτως καθόλου διστακτικοί δεν εμφανίζονται αυτοί που έχουν κάποια αντικείμενα και θέλουν να τα ξεπουλήσουν. Βρίσκονται σε ανάγκη και είναι, αρκετά συχνά, η μόνη επιλογή που έχουν. « Αφού ξεπούλησε ο κόσμος τα χρυσαφικά του, τώρα άρχισε να ξεπουλά τα άλλα αντικείμενα» δηλώνει ο κος Ζαρζακόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ίδιοι, οι αντικέρ, αυτά που έκαναν 500 ευρώ, τώρα τα πουλάνε 100 ευρώ για να μπορέσουν να τα δώσουν. «Κι όμως τα έπαιρναν τότε 500, τώρα τους λες 100 για ένα πράγμα που είναι αξίας και τους φαίνεται βουνό κυριολεκτικά. Γιατί όταν παίρνει ο άλλος 100 ευρώ την εβδομάδα δεν μπορεί να τα διαθέσει για να αγοράσει από παλαιοπωλείο. Για κάποιον που του αρέσει πολύ και ψάχνει και έχει λεφτά, τα παίρνει τζάμπα. Αυτή είναι η διαφορά τώρα, πλούσιοι και φτωχοί. Δεν έχει μεσαία τάξη, γιατί κάποτε υπήρχε και δουλεύαμε μαζί της. Τώρα πλέον εξαλείφτηκε η μεσαία και μείναμε με τα δύο άκρα. Οι φτωχοί ξεπουλάνε και οι πλούσιοι αγοράζουν μισοτιμής ακόμη και υπέροχα κομμάτια.»
Φώτο: Ο κος Καρυόφυλλης Ζαρζακόπουλος με το τελευταίο απόκτημα στα χέρια… Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα