Η Δικαιοσύνη πήρε σύνταξη


Κάποτε έλεγαν οι παλιοί ότι η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει παντού αρκεί να την εγκαταλείψεις έγκαιρα.

Τώρα, το ρητό εμπλουτίστηκε: Και η Δικαιοσύνη μπορεί να σε οδηγήσει παντού, ακόμη και αν την εγκαταλείψεις συμπληρώνοντας το όριο συνταξιοδότησης.


Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί αυτές οι επικρίσεις για την απόφαση του Πρωθυπουργού να διορίσει την Βασιλική Θάνου προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας του Μαξίμου.

Όπως έχω γράψει και εγώ ο Βολταίρος καμιά 300αριά χρόνια πριν, "η δουλειά μάς προστατεύει από τρία πράγματα: την

ανία, τη διαφθορά και τον πόθο".

Προφανώς η πρόεδρος του Αρείου Πάγου λίγες ημέρες μετά την αναγκαστική συτναξιοδότησή της αφού συμπλήρωσε το όριο ηλικίας, θέλησε να προστατεύσει εαυτήν από την ανία τη διαφθορά και τον πόθο. Για την ανία είναι προφανές. Τι να κάνει μια συνταξιούχος δικαστικός όλη μέρα σπίτι; Τελείωσε και το Surviror βλέπεις.


Για την διαφθορά, ούτε που μου πέρασε από το νου ότι θέλει να προστατευθεί γιατί ως μάχιμη συνδικαλίστρια και ανώτατη λειτουργός της δικαιοσύνης μέχρι πρότινος η κα Θάνου είμαι βέβαιος ότι έχει εντρυφήσει στο ρητό του Αγίου Αυγουστίνου: "Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;".

Tώρα δεν ξέρω αν έκανε καλά ως προς το τελευταίο, τον πόθο δηλαδή γιατί εκεί που πάει, στο Μαξίμου, διαδρομίζεται και ο Καρανίκας. Και, όπως έδειξε το παρελθόν του με την Ελένη Μενεγάκη, ο Καρανίκας εμπνέει πάθη. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στο θεσμικό κύρος που αποπνέει η λειτουργός της Δικαιοσύνης Βασιλική Θάνου.

Μπορεί βέβαια πριν συνταξιοδοτηθεί να μόχθησε εκείνη και η κυβέρνηση να αυξηθεί το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών - καθότι η ίδια είναι γουρκαχόλικ - αλλά δεν πέτυχε τίποτε άλλο παρά τις επικρίσεις των ίδιων των συναδέλφων της που θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. Τίποτα τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι θα ήταν που θεωρούν ότι πρέπει να παίρνεις σύνταξη αντί να δουλεύεις μέχρι να πεθάνεις.


Αποσιωπούν μάλιστα ότι η Βασιλική Θάνου θα προσφέρει τις υπηρεσίες της αμισθί.


Α-μι-σθί παρακαλώ. Έτσι θα έρθει η πρώτη-φορά-αριστερή ανάπτυξη και οι επενδύσεις, όχι με φιλελεύθερα φληναφήματα.

Δεν λέω, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού μια συνταξιούχος του δημοσίου αν πληρώνονταν επισήμως θα είχε ένα θεματάκι με την εφορία, τους νόμους και το σύνταγμα αλλά δεν θέλουμε να προκαλούμε. Είμαστε διακριτικοί, αριστεροί και προπαντός θεσμικοί.

Εξάλλου ο Αλέξης είχε προειδοποιήσει ότι θα βρει τρόπο να ξεπεράσει τα θεσμικά εμπόδια (σ.σ. βλέπε Δικαιοσύνη) λέγοντας "το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι". Η δήλωσή του αυτή βέβαια είναι μνημειώδης: Ένας πρωθυπουργός - προσέξτε, όχι ο ταβλαδόρος στο καφενείο, ένας πρωθυπουργός - λέει ότι θα βρει πλάγιους τρόπους για να παρακάμψει αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Πάει περίπατο και ο Διαφωτισμός για τον οποίο μόχθησα ως Βολταίρος και η διάκριση των εξουσιών και η δημοκρατία.


Γιατί αν ο εκπρόσωπος του κορυφαίου θεσμού της χώρας δηλώνει απερίφραστα ότι θα βρει τρόπο να καταργήσει ή να παρακούσει αποφάσεις του έτερου θεσμικού πυλώνα, τότε τύφλα να 'χει ο Μαδούρο το γατάκι που έκανε συνταγματική μεταρρύθμιση για να ακυρώσει το κοινοβούλιο.

Αλλά τούτη δω η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν ορρωδεί. Έτσι επελέγη άλλωστε η Βασιλική Θάνου και πρόεδρος του Αρείου Πάγου, από το Υπουργικό Συμβούλιο του Τσίπρα στις 3 τα ξημερώματα: Ενώ η κυρία Θάνου ήταν η τέταρτη αντιπρόεδρος κατά σειρά αρχαιότητας μεταξύ αυτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος την επέβαλε. Ίσως έτσι την επιβράβευε για την δήλωσή της λίγους μήνες πριν τον Οκτώβριο του 2014 χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, ως «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού».

Λόγω αυτής της θέσης, της αρχαιότερης -έστω και αν δεν ήταν - προέδρου του Α. Πάγου, έγινε υπηρεσιακή πρωθυπουργός και παρέλαβε από τον Αλέξη και παρέδωσε στον Τσίπρα. Τόσο απλά.

Και όπως λέω κι εγώ ο Βολταίρος "είναι τιμιότερο να κινδυνέψουμε για να σώσουμε έναν ένοχο, παρά να καταδικάσουμε έναν αθώο".

Keywords
Τυχαία Θέματα