Η Αχτσιόγλου καταγγέλλει πάρτι εργολάβων με την ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας


Καταγγελίες για «πάρτι» μεσιτικών εταιρειών και εργολάβων σε βάρος του δημοσίου με την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εργασίας έκανε από το βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου.
Μάλιστα, η υπουργός άφησε υπονοούμενα ότι το"πάρτι" γίνονταν υπό την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων,


Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, που είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση, ότι ακίνητο «φιλέτο» του Υπουργείου Εργασίας στη γωνία Λουκιανού και

Χάριτος στο Κολωνάκι μισθώθηκε σε επιχειρηματία της νύχτας έναντι μόλις 100 ευρώ μηνιαίως.

Οπως είπε η υπουργός Εργασίας, κάθε εκμετάλλευση ή επισκευή ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ήταν στενά συνδεδεμένη με ιδιωτικές εταιρίες – κυρίως μεσιτικές – και τραπεζικούς συμβούλους.

«Επρόκειτο για 8-10 εταιρείες, πιστοποιημένες από την Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης στις οποίες παραχωρείτο ο ρόλος του Συμβούλου, του ρυθμιστή των όρων του διαγωνισμού και του τελικού κριτή. Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι διαγωνισμοί να αποβαίνουν άκαρποι, τα κτίρια να ρημάζουν και το κόστος επισκευής να αυξάνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου, προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μισθώσεις ήταν τις επισκευές να πληρώσει ο εκάστοτε φορέας. Εκείνος αδυνατούσε να ανταποκριθεί κι έτσι το «τεχνητό κενό» έρχονταν να καλύψουν ιδιώτες, οι οποίοι νοίκιαζαν το κτίριο, κάλυπταν το κόστος επισκευών και στην συνέχεια οι ίδιοι το μίσθωναν στο δημόσιο ή στους φορείς.
Διαβεβαίωσε δε, ότι η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του δεν μεταβιβάστηκαν στο λεγόμενο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.



Αναφορικά με την κατάσταση που παρέλαβε στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, η Έφη Αχτσιόγλου ισχυρίστηκε ότι από τα 1.100 καταγεγραμμένα κτίρια το 50% ήταν κενά και αναξιοποίητα, το 14% μισθωμένα, το 6% σε ιδιοκατοίκηση και το 30% είχε παραχωρηθεί προς χρήση. "Μόνο στην Αττική 650 κτίρια ήταν κυριολεκτικά «ερείπια» είπε ενδεικτικά.

Ως προς την κατεύθυνση που κινείται σήμερα το υπουργείο, η Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι όλες οι πρωτοβουλίες έχουν στόχο το όφελος για το δημόσιο και την κοινωνία. Συγκεκριμένα όπως είπε πλέον οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν από κοινού σε διαγωνισμούς για ομάδες κτιρίων με κοινά χαρακτηριστικά, ενώ ο υπολογισμός του ελάχιστου μισθώματος ορίζεται πλέον από ορκωτό εκτιμητή και ο χρόνος μίσθωσης αποφασίζεται ελεύθερα βάση του εμπορικού δικαίου κι όχι με ανώτατο όριο τη 12ετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα