Ο Βερναρδάκης τάζει 10.000 μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο


Σχέδιο για τη μονιμοποίηση δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε δήμους, παιδικούς σταθμούς σίτιση, φύλαξη κλπ ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως είπε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξη του στο aftodioikisi.gr.

Στο ερώτημα για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας, ο κ. Βερναρδάκης απάντησε πως "βεβαίως, κάπως έτσι θα γίνει. Ετοιμάζεται ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο

Εσωτερικών και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δούμε την καλύτερη, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία που, προφανώς, θα λάβει υπόψη της και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα και να μην το έχουμε κάθε χρόνο με παρατάσεις. Δεν μπορεί να δουλεύει κανείς με παρατάσεις. Πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος έναν ορίζοντα, έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση".

Σε ένα τέτοιο διαγωνισμό, θα έχουν προτεραιότητα όσοι εργάζονται, δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως "θα ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι την εργασία τη σημερινή που μπορεί να είναι τρία, τέσσερα και πέντε χρόνια θα πρέπει να τη σεβαστούμε. Και από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα αλλά σε ένα καθαρό πεδίο για τους ορισμένου χρόνου και σε έναν καινούργιο κόσμο που έχει τη δυνατότητα και την ανάγκη να δουλέψει, να δουλέψει. Και τα δύο θα συμβούν. Το ένα δεν είναι ανταγωνιστικό με το άλλο… Αυτός ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στους δήμους είναι κατά τη γνώμη μου από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συμβεί στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Και μάλιστα υπό την κάλυψη του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις στους δήμους σε 10.000. Μόνο στο δήμο της Αθήνας ίσως να φτάνει τα 200-300 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ίσως και τα 500. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί το τοπίο είναι θολό σκόπιμα.

Όλοι αυτοί μπορούν να μπουν στα νέα οργανογράμματα των δήμων, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη.

Ο ίδιος τόνισε πως "υπάρχει ένα θέμα που είναι κρίσιμο. Υποκρύπτεται μια ιδεολογική και μία οικονομική διαφωνία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι τόσο δύσκολο να προβλέψει ένας δήμος πόσους οδηγούς απορριμματοφόρων χρειάζεται; Και παίζουμε με τους συμβασιούχους που την πληρώνουν. Ανθρώπους που ο ίδιος ο δήμαρχος τους επέλεξε. Ο δήμαρχος Κασσάνδρας για παράδειγμα, που σήμερα αρνείται να εφαρμόσει το νόμο. Γιατί σήμερα έρχεται και λέει θα το δω, έχω πρόβλημα, ένώ έχει ανάγκες λειτουργικές. Δηλαδή, αν τους διώξει θα πάψουν αν υπάρχουν οι ανάγκες; Όχι δεν παύουν. Τι υποκρύπτεται όμως εδώ; Υποκρύπτεται η πολιτική των εργολαβικών εταιρειών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα που επί της ουσίας κρύβεται πίσω από τους περίφημους αυτούς τους τρεις, τέσσερις Επιτρόπους που γνωματεύουν αρνητικά. Ένας δήμος που λειτουργεί με συμβασιούχους τι θέλει να έρθει κάποια στιγμή να σου πει. Εφόσον δεν έχω οργανικές θέσεις, άστο να το λύσω το θέμα με την ανάθεση σε εργολαβική εταιρεία. Κομμάτια ολόκληρα της αρμοδιότητας που έχει ο δήμος στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στην καθαριότητα να τα δώσω σε ιδιώτες. Αυτή είναι η στρατηγική. Πίσω από το πρόσχημα ότι ένας Επίτροπος είπε δεν θα πληρώσει, κρύβεται η στρατηγική ορισμένων δημάρχων να αναθέσουν αυτές τις υπηρεσίες σε εργολαβικές συμβάσεις. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει".

Keywords
Αναζητήσεις
μονιμοποιησεις στο δημοσιο
Τυχαία Θέματα