Όνειρο… η ένταξη στο QE της ΕΚΤ


Και κάνουν ειδική αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων στο σκέλος του χρέους και η διαφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ εδράζεται στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ενώ ο ESM θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ή κατά το ορθότερο υπάρχει σχέδιο για το 2018.

Χωρίς όμως μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα

δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν μπορεί η ΕΚΤ να δώσει ποσοτική χαλάρωση

Το ΔΝΤ τις επόμενες εβδομάδες, όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, κ. Ράϊς θα δημοσιεύσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA και με βάση τις τωρινές παραδοχές θα είναι αρνητική.

Θα είναι αρνητική γιατί ήδη το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν επαρκούν για να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

Προφανώς απαιτούνται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία εξέλιξης του ελληνικού χρέους.

Χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ θα είναι αρνητική.

Το ΔΝΤ ζητάει χαμηλά πλεονάσματα 1,5% για μετά το 2018 και η Γερμανία ζητάει 3,5%, οπότε το μεταξύ τους πρόβλημα παραμένει.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα αφορούν νέα επιμήκυνση και πάγωμα της καταβολής των τόκων αποτελούν προαπαιτούμενο από την ΕΚΤ για να μπορέσει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, δύσκολα θα δοθούν στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα