Φεύγει η Τρόικα αλλά αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς - Τι συμβαίνει με πλειστηριασμούς, συντάξεις και έκτακτο επίδομα


Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της δόση των 800 εκατ. ευρώ, αφήνοντας κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η αποχώρηση της Τρόικας παραμένει με 70 εκρρεμότητες , μεταξύ των οποίων πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, συντάξεις και έκτακτα επιδόματα, πριν την επόμενη επισκεψή της στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν και ο ESM δεν ζήτησε την εφαρμογή νέων μέτρων για το 2018, τα ανοιχτά ζητήματα με τους δανειστές

παραμένουν και οι "καυτές" πατάτες μετατίθενται για τα επόμενα ραντεβού της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους δανειστές, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή (21 Νοεμβρίου).

Οι έως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κενό 0,3% έως 0,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ενστάσεις από τους θεσμούς

Τις ενστάσεις των δανειστών συναντά για αρχή, η δέσμευση του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες καθώς η δική τους αντιπρόταση είναι να διατεθεί το όποιο πόσο προκύψει από την υπέρβαση έναντι του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Παράλληλα η Τρόικα δεν δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που ορίζονται στο νόμο Κατρούγκαλου και επιβαρύνουν χιλιάδες επαγγελματίες.

Την ίδια ώρα κατέστη σαφές ότι το επίδομα για τους τρίτεκνους το 2018 θα εξαρτηθεί από τις περικοπές ύψους 340 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν στα υπουργεία.

Επιβεβαιώνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες (ακόμη και για την πρώτη κατοικία) θα αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου. Αγκάθι παραμένει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1 Ιανουαρίου του 2018.

Στο ίδιο πνεύμα και οι συντάξεις χηρείας καθώς αποφασίστηκε ότι με 20 έτη ασφάλισης η κατώτατη σύνταξη χηρείας θα είναι 384 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα το επίδομα τέκνων θα είναι 384 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Για τις συντάξεις χηρείας μετά από 15 έτη ασφάλισης θα ισχύει κατώτατη σύνταξη 360 το μήνα ενώ στο ίδιο ποσό θα φτάνει και το επίδομα τέκνων ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, τέλος, αρμόδια πηγή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Επίσης, οι θέσεις για τους μόνιμους γενικούς γραμματείς των υπουργείων θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο.

Μετά την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων για 10 άτομα ανά Υπουργείο που θα περάσουν στη φάση αυτή. Για την κινητικότητα αναμένεται άμεσα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα