ΕΚΤ: "Κληρώνει" το Δεκέμβριο για το QE


Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ) δηλώνουν έτοιμοι για στήριξη στο πρόγραμμα αγοράς κεντρικών ομολόγων (QE) των χωρών της ΕΕ που εφαρμόζουν για την τόνωση της ανάπτυξης στην τελευταία συνεδρίαση τους, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αδύναμο πληθωρισμό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 20ης Οκτωβρίου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν σε γενικές γραμμές "οι αγορές περιουσιακών στοιχείων [από

την τράπεζα] να εκτελεστούν με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις και να υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί", σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου η ΕΚΤ κράτησε στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειάζεται.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός "συνεχίζει να μην εμφανίζει μια πειστική ανοδική τάση".

Προειδοποίησαν ταυτόχρονα ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης "συνεχίζει να στηρίζεται στην επικράτηση πολύ ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης" για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερα διευκολυντική πολιτική της ΕΚΤ.

Τέλος, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επισήμαναν τον κίνδυνο "να προκαλέσουν υπερβολικές προσδοκίες στις χρηματοοικονομικές αγορές" όσον αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα