Επίσκεψη Μακρόν: Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος - Δείτε live

12:59 7/9/2017 - Πηγή: Pagenews

Με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη ξεκίνησε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εμανουέλ Μακρόν: Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας για τους συμπατριώτες μου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο αναφερόμενος στον τυφώνα Ιρμα που χτύπησε τις Γαλλικές Αντίλλες. Υπογραμμίσατε

πόσο σημαντική είναι η σημερινή μας αντίδραση επειδή κάποιοι φίλοι μας έχουν πληγεί από τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. Η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής παρά μόνο όταν αυτά που λέμε ακολουθούνται και από πράξεις. Μετά από μια τέτοια καταστροφή πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες.

Αναφερόμενος στις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο κ. Μακρόν είπε ότι οι δυο χώρες μας είναι φίλες χώρες. Είστε μια από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας. Μιλάτε άπταιστα γαλλικά. Έχετε περάσει χρόνια στη Γαλλία και η σύζυγός μου κι εγώ χαιρόμαστε που θα αποκτήσουμε δεσμούς φιλίας μαζί σας. Θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Τόσο το παρελθόν μας όσο και το μέλλον μας είναι κοινό. Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μακρόν είπε ακόμα ότι έχει έτοιμη πρόταση να υποβάλλει στους εταίρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πραγματικά ότι και στην εξωτερική πολιτική η Ευρώπη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Όντως η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι θετική αλλά αυτό δεν υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα χρειάζεται υπευθυνότητα και θάρρος και μια κοινή φιλοδοξία για να αποκτήσει η Ευρώπη οικονομική δύναμη. Ηρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων από τις γαλλικές επιχειρήσεις και θέλω να γίνουν περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμα ότι αισθάνεται περήφανος που θα μιλήσει από την Πνύκα στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Ελλάδα το μεσημέρι της Πέμπτης για διήμερη επίσκεψη μετά της συζύγου του, Μπριζίτ Τρονιέ. Ο Γάλλος πρόεδρος μετά την άφιξή του κατευθύνθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου στις 13:30 κατέθεσε στεφάνι στο "Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη". Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον Εμάνουελ Μακρόν και στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος έλαβε το λόγο και στις δηλώσεις του αφού μίλησε για τον τυφώνα Ιρμα στη συνέχεια μίλησε για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ.Μακρόν τόνισε «Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα», ενώ πρόσθεσε πως όλα αυτά θα τα συζητήση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε λίγη ώρα.



Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου:

-Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

-Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).

-Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.

-Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21:00-23:00).

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10:00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16:00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα