Επίσημα πρόεδρος της Γαλλίας o Mακρόν (pics)


Ο Εμάνουελ Μακρόν είναι πρόεδρος της Γαλλίας και επίσημα πλέον καθώς ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο 39χρονος έφτασε νωρίς το πρωί στο προεδρικό μέγαρο και είχε συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια, ο Ολάντ αποχώρησε από εκεί και ο Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου ανακήρυξε τον Μακρόν πρόεδρο.

Μετά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν είχε ιδιωτική

συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.


Στο μέγαρο των Ηλυσίων βρέθηκε όπως ήταν φυσικό η Μπριζίτ Μακρόν, η οποία είχε φτάσει λίγο νωρίτερα από τον πρόεδρο, αλλά και οι κόρες της.

Η συνάντηση με τον Ολάντ


Φτάνοντας στο μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν περπάτησε πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον καλωσορίσει ο Ολάντ στο πλατύσκαλο.

Στη συνάντηση, ο Ολάντ ενημέρωσε τον Μακρόν για κρατικά θέματα και του παρέδωσε τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Να μπει τέλος στη διχόνοια - Το μήνυμά του νέου προέδρου

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Μακρόν, στην πρώτη ομιλία μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας», είπε. «Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη», συνέχισε.

Επίσης, δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα.

Ο νέος προσωπάρχης

Ο Μακρόν διόρισε στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου τον Αλεξίς Κολέ.

Πρόκειται για 44χρονο απόφοιτο της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ο οποίος ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου.

Αύριο, ο Μακρόν θα διορίσει τον πρωθυπουργό και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα