Εντατικοί έλεγχοι για υποθέσεις φοροδιαφυγής


Καίριο χτύπημα στη φοροδιαφυγή θέλει να πετύχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και για τον λόγο αυτό απέστειλε νέες οδηγίες στις Εφορίες όλης της χώρας, ανατρέποντας στο μέσο (σχεδόν) της χρονιάς τα σχέδια των φορολογικών ελέγχων.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει σε περίπου 3.500 ελέγχους σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ ακόμη 19.800 έλεγχοι αναμένεται να γίνουν στη διακίνηση των προϊόντων με στόχο την καταπολέμηση της φοροκλοπής που συντελείται με τη μη απόδοση του ΦΠΑ

και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνες τις υποθέσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Η οδηγία από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής ισχύει και για υποθέσεις που δημιουργήθηκαν από τις 16/3/2017 μέχρι την ανάρτηση στην εφαρμογή Elenxis των προτεραιοποιημένων υποθέσεων, καθώς και για υποθέσεις που βρίσκονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες και οι οποίες δεν απεικονίζονται στο Ο.Π.Σ. Elenxis (όπως Εισαγγελικές Παραγγελίες, πληροφοριακά δελτία, πληροφοριακές εκθέσεις του Σ.Δ.Ο.Ε., προσαύξησης περιουσίας).

Το νέο ποινολόγιο

Το νέο ποινολόγιο περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπει 48ωρη υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί, η αξία τους ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Αν μέσα σε διάστημα δύο οικονομικών ετών από τη διαπίστωση της προηγούμενης παράβασης διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 3 αποδείξεις, τότε επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας για 19 ημέρες.

Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ή άσκησης βίας ή απειλής στους ελεγκτές τότε επιβάλλεται λουκέτο έως και έναν μήνα στην επιχείρηση του ελεγχόμενου. Αν δε, μια επιχείρηση παραβιάσει το μέτρο της αναστολής λειτουργίας, τότε επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας για ένα 10ήμερο συν ποινικές κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα