Κομοτηνή: Πρόληψη και δημιουργία με Δύναμη Ψυχής

11:20 15/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο Σύλλογος «Δύναμη Ψυχής» έχει μέλη που πέρασαν και περνούν δύσκολα, αλλά που είναι πάντα έτοιμα να στηρίξουν όλους όσοι μας χρειαστούν» δηλώνει η εκπρόσωπος του Συλλόγου, η κα Ροδούλα Κοκκινάκη και σπεύδει να σημειώσει ότι 150 καρκινοπαθείς στη Ροδόπη έχουν μάθει να αγωνίζονται και να προσφέρονται.

Δικαίωμα μου η πρόληψη

Χρονιά που χαρακτηρίστηκε έντονα για την προσφορά και την εξωστρέφεια της ήταν το 2016 για το Σύλλογο «Δύναμη Ψυχής». Οι ενημερωτικές καμπάνιες για την πρόληψη

του καρκίνου του μαστού βρέθηκαν στο επίκεντρο για το Δ.Σ. του Συλλόγου που διοργάνωσε εκδηλώσεις ενημέρωσης στους οικισμούς της Ροδόπης και σειρά προληπτικών εξετάσεων με αποτέλεσμα 500 και πλέον γυναίκες να προβούν σε προληπτικό έλεγχο. «Πρέπει να βγούμε από την πόλη και να πάμε όλοι στα χωριά του Νομού μας, όπου γίνονται ελάχιστες ενημερωτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις» δηλώνει η κα Κοκκινάκη σημειώνοντας ότι εκεί αποσκοπούσε η ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Δικαίωμα μου η πρόληψη». «Πήγαμε σε πέντε χωριά της Ροδόπης με γιατρούς από τον Ιατρικό Σύλλογο, οι οποίοι έκαναν ψηλάφηση σε πεντακόσιες γυναίκες. Όταν κάτι το προλαβαίνουμε, το θεραπεύουμε κιόλας» δηλώνει γνωρίζοντας καλά πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σωστή ενημέρωση.

Ομάδες δημιουργίας και ψυχαγωγίας

Στη Στέγη του Συλλόγου τα μέλη, καρκινοπαθείς και φίλοι, ανταμώνουν συχνά παίρνοντας μέρος στις δραστηριότητες των έξι ομάδων. Η πρώτη ομάδα είναι η ομάδα άσκησης, «για τέταρτη χρονιά φιλοξενούμαστε στο γυμναστήριο του Planet Gym, του κ. Γιάννη Γκαράνη και τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο αδιόριστων γυμναστών με δύο Τμήματα, ένα πρωινό κι ένα απογευματινό» δηλώνει η κα Κοκκινάκη και μιλά με ενθουσιασμό επίσης για το Τμήμα Εκμάθησης Ιταλικών, προσφορά της καθηγήτριας κας Σίσσυς Ρωμανά, «έρχεται αφιλοκερδώς και παρακολουθούμε το μάθημά της 15 άτομα». Με επιτυχία λειτουργεί το Τμήμα εκμάθησης κοπτικής ραπτικής με υπεύθυνη την κα Δόμνα Κουμπάκη, γραμματέας του Συλλόγου, συνταξιούχος της Εργατικής Εστίας. Όπως και Ομάδα εκπαίδευσης εθελοντών, με υπεύθυνους από την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Αλεξανδρούπολης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς αντιμετωπίζουμε έναν καρκινοπαθή που έρχεται στο Σύλλογο». Για πρώτη φορά λειτουργεί Ομάδα Χορού σε συνεργασία με το Σύλλογο Θρακών. «Σε όλες τις ομάδες», όπως δηλώνει η κα Κοκκινάκη, « η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Έχουν ανάγκη να βγουν από τα σπίτια, να διασκεδάσουν, να επικοινωνήσουν».

Πρόληψη, θεραπεία, αλλά και αποθεραπεία

Φέτος, ιδρύθηκε η ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η «Δύναμη Ψύχης», όπως είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Μάλιστα η κα Κοκκινάκη συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης στις Βρυξέλλες. «Αισθάνεσαι άσχημα, όταν βλέπεις πόσο μπροστά είναι οι άλλες χώρες, όχι μόνο στην πρόληψη, στη θεραπεία, αλλά και στην αποθεραπεία. Στηρίζουν τον ασθενή να ενταχθεί στη δουλειά του, στο περιβάλλον του, να νιώθει χρήσιμος. Όλα αυτά είναι ζητούμενα στη χώρα μας» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό της.

Πολλές εξετάσεις, μειωμένες οι συντάξεις

«Έχουν ανέβει πάρα πολύ τα ποσοστά που πληρώνουμε για τις εξετάσεις» δηλώνει και εξηγεί ότι όσο ζει ο καρκινοπαθής, κάθε τρεις μήνες πρέπει να κάνει εξετάσεις. Αυτά παλιά ήταν δωρεάν, τώρα πληρώνουμε υψηλή συμμετοχή». Σε συνάντηση του Συλλόγου με τον διοικητή του Νοσοκομείου ζητήθηκε από το Δ.Σ. να δέχεται το Νοσοκομείο τους καρκινοπαθείς, εκτός λίστας, εκτός ραντεβού για να μπορούν, όσοι έχουν κάρτα καρκινοπαθούς, να εξυπηρετούνται αμέσως, χωρίς ταλαιπωρία κι επιπλέον μετακινήσεις. «Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Μας γνωστοποίησε επίσης ότι σε έξι μήνες θα έρθουν καινούργια μηχανήματα στο Νοσοκομείο» δηλώνει η κα Κοκκινάκη. Όσον αφορά στις συντάξεις των καρκινοπαθών, αυτές «έχουν μειωθεί πάρα πολύ» με την ψυχολογία των καρκινοπαθών να είναι πεσμένη σε σχέση με τις άλλες ομάδες αναπήρων «σε μας είναι πιο δύσκολα γιατί οι εξετάσεις είναι πολλές και επαναλαμβάνονται».

Νέα χρονιά-νέοι στόχοι

Οι στόχοι του Συλλόγου για την νέα χρονιά έχουν ήδη τεθεί: «Να συνεχίσουμε την καμπάνια της πρόληψης και το 2017. Στόχος να αφυπνίσουμε τον κόσμο!» δηλώνει η κα Κοκκινάκη αποκαλύπτοντας πως η πρώτη εκδήλωση της Ομοσπονδίας σε όλη την Ελλάδα θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου με θέμα τον καρκίνο του Παγκρέατος στην Αλεξανδρούπολη.
Φώτο:Ροδούλα Κοκκινάκη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα