Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στα Κύθηρα

17:08 6/8/2017 - Πηγή: Pagenews

Πρώτη ανάρτηση: 17.10 - Νεότερη ενημέρωση: 23:05

Για τρίτο 24ωρο φλέγονται τα Κύθηρα με την κατάσταση στο νησί να παραμένει τραγική και ανεξέλεγκτη. Η μεγάλη πυρκαγιά δεν έχει περιοριστεί τόσο ώστε να θεωρείται καλή η εικόνα, ενώ οι κάτοικοι φωνάζουν όπως μπορούν την αγωνία για τις περιουσίες τους προς τους υπευθύνους, τα λάθη των οποίων, όπως φαίνεται, στοίχισαν πολύ.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών δίνουν μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που μαίνεται στα Κύθηρα από την Παρασκευή. Το νησί

έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που συνεχίζει να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των δυνατών ανέμων, καθώς και η πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε νωρίτερα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα έχουν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Πολύ μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή, καθώς έχει καεί το 1/3 των δασικών εκτάσεων του νησιού. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από όλη την Πελοπόννησο επιχειρούν για την κατάσβεση της.

Στο νησί βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος προέδρευσε σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, αυτή την ώρα υπάρχει μόνο ένα ενεργό μέτωπο στα ΝΔ του νησιού, τονίζοντας ωστόσο, πως οι συνεχείς αλλαγές στη φορά των ανέμων μπορεί να αλλάξουν και πάλι την κατάσταση και να υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Ο κ. Καπάκης επισήμανε πως στο νησί βρίσκονται σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα κατάσβεσης και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις απ` όλη την Ελλάδα, σημείωσε πως δεν υπήρξαν ζημιές στα σπίτια των οικισμών από τους οποίους η φωτιά πέρασε δίπλα, ενώ είπε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση που αντιμετωπίζονται.

Μαύρη μέρα για τα Κύθηρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο δήμαρχος του νησιού, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, επίσης μέσω της ΕΡΤ, και τόνισε πως έχουν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. Ο κ. Χαρχαλάκης πρόσθεσε ότι επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των οικισμών Αραιοί και Μυλοπόταμος, που εκκενώθηκαν χθες, καθώς οι εστίες στα κεντρικά του νησιού έχουν ουσιαστικά κατασβεστεί. Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει είναι η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις αυτοψίες που θα διενεργήσουν οι μηχανικοί αυτή την εβδομάδα. Τέλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την τουριστική κίνηση στο νησί.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, με την αρωγή εναέριων μέσων, που είναι 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα ενώ αναμένεται και νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Κύθηρα με 32 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις συνομιλίες που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την περιφερειάρχη Αττικής και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μιλώντας στο Α` Πρόγραμμα, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, απέδωσε τη δυσκολία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στη συνεχή αλλαγή της φοράς των ανέμων και στο δύσβατο της περιοχής. Ανάλογη θέση διατύπωσε και η Πυροσβεστική, επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Για τεράστια καταστροφή έκανε λόγο ο δήμαρχος Κυθήρων, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έθεσε θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων, εκτίμηση που απέρριψε η Πυροσβεστική.

Σε δηλώσεις της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τόνισε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Keywords
Τυχαία Θέματα