Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τα Κύθηρα - Τεράστια η καταστροφή στο νησί (pics&vid)

16:25 6/8/2017 - Πηγή: Pagenews

Δύο μεγάλα μέτωπα φωτιάς υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί, στην περιοχή Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ένα θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις από τα Κύθηρα το Σάββατο, καθώς είχαν αποχωρήσει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Όμως, παρότι η φωτιά φαινόταν να είναι σε ύφεση το μεσημέρι του Σαββάτου, αναζωπυρώθηκε και συνέχισε το καταστροφικό της έργο.

Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες,

τόνισε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ. «Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος, θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά», συμπλήρωσε. Το μέτωπο της φωτιάς αυτή την ώρα έχει μήκος 6 χιλιόμετρα, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα», σημείωσε ο κ. Καπάκης.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε επισημάνει ότι η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης.

Το ζήτημα των εναέριων μέσων είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τα Κύθηρα το Σάββατο, καθώς είχαν αποχωρήσει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ετσι, παρότι η φωτιά φαινόταν να είναι σε ύφεση το μεσημέρι του Σαββάτου, αναζωπυρώθηκε και συνέχισε το καταστροφικό της έργο.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 3 αεροσκάφη, 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, που αναφέρει ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη.



Ο δήμαρχος Κυθήρων- Αντικυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής εκτίμησε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση σε αρκετά μέτωπα, προειδοποίησε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας των ανέμων. Παράλληλα, ζήτησε να μην επαναληφθεί ότι έγινε χθες, όταν αποχώρησαν τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής, κάτι που είχε ως συνέπεια, όπως είπε, να καεί το 1/3 του νησιού.

«Έχουν καεί 15.000 στρέμματα δάσους», ανέφερε ο κ. Χαρχαλάκης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και τόνισε ότι από τη Δευτέρα η πρώτη προτεραιότητα θα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που θα χρειαστεί το νησί, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει νέα προβλήματα τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ο κ. Χαρχαλάκης ανέφερε ότι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, σημείωσε όμως ότι κανένας δεν κοιμήθηκε, καθώς υπήρχε ο φόβος. «Δόθηκε μάχη στις αυλές των σπιτιών, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ούτε τραυματισμοί, πέρα από έναν πυροσβέστη που ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», σημείωσε ο ίδιος.

Αποστόλου: Όλος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης στη μάχη με τη φωτιά

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Το Σάββατο, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου, να κηρυχθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δείτε το βίντεο από την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τα Κύθηρα τα οποία ανήρτησε στο facebook ο χρήστης @Dimitrios Kyriakopoylos.



Keywords
Τυχαία Θέματα