ΕΚΤ - ΔΝΤ: Σφοδρή σύγκρουση για τις ελληνικές τράπεζες


Στο επίκεντρο μιας κόντρας μεταξύ των δανειστών βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα σε μία αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η κύρηξη του... "πολέμου" έγινε την Πέμπτη από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο

είναι απαραίτητα τα «asset quality review» για τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του περασμένου Ιουλίου, που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Στον κ. Ράις, ο οποίος ουσιαστικά συνέδεσε ευθέως την διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, απάντησε σήμερα, Παρασκευή, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος επανεξέτασης του ενεργητικού (ΑQR) των ελληνικών τραπεζών, καθώς ένα πανευρωπαϊκό «stress test» είναι προγραμματισμένο για το 2018.


Ο κ. Κερέ είπε χαρακτηριστικά ότι: «Ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται -το AQR- δεδομένου του γεγονότος ότι από την ΕΚΤ προγραμματίζεται πανευρωπαϊκό stress test για το 2018», προσθέτοντας ότι μόνο η ΕΚΤ, ως επιβλέπουσα των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, μπορεί να ζητήσει τέτοια επανεξέταση.

Ενώ πρόσθεσε ότι δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση και αξιολόγηση πολλών επιμέρους στοιχείων (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.ά.). «Χρειαζόμαστε γρήγορες και έγκαιρες αξιολογήσεις, για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά».

«Είναι ανοιχτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του» είπε ο κ. Κερέ, για να ξεκαθαρίσει: «Στο τέλος, όμως, αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM».

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως φαίνεται από τη συνεχή μείωση του ELA και την ανάκαμψη των καταθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ απηχεί στην ουσία και τις θέσεις της Κομισιόν, με συνέπεια να διαμορφώνεται από ευρωπαϊκής πλευράς ένα ενιαίο μέτωπο όσον αφορά όχι μόνο στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στη «δικαιοδοσία» του ΔΝΤ στα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, για τον οποίο η ΕΕ και η ευρωζώνη έχουν τους δικούς τους θεσμικούς κανόνες και μηχανισμούς εποπτείας.

Πτωτική η πορεία των «κόκκινων» δανείων

Πάντως η πορεία των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες είναι πτωτική, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις διαγραφές. Σύμφωνα με τη νέα απολογιστική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, τον Ιούνιο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2% και 3,2% συγκριτικά με το τέλος του Μαρτίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 102,9 δισεκ. ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων.

Σε σχέση, δε, με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 5,2% ή 5,7 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 2%, ξεπερνώντας το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και καθιστώντας τις εκτεταμένες διαγραφές δανείων το σημαντικότερο μέσο μείωσης των ΜΕΑ, καθώς ανήλθαν σε 1,9 δισεκ. Ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 3,3 δισεκ. Ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα