Γερούν Ντάισελμπλουμ: Σκοπεύω να ολοκληρώσω τη θητεία μου στην προεδρία του Eurogroup


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης στο Ταλίν της Εσθονίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι σκοπεύει «ό,τι και αν συμβεί» να ολοκληρώσει τη θητεία του. Ο 51χρονος Ολλανδός πολιτικός είναι πρόεδρος του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Στα μέσα του 2015 η θητεία του ανανεώθηκε από τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο

του 2017 στην Ολλανδία το κόμμα του, οι κεντροαριστεροί Εργατικοί, υπέστη πανωλεθρία και είναι εξαιρετικά αμφίβολη η συμμετοχή του σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Μέχρι σήμερα τη θέση του προέδρου του Eurogroup κατείχε πάντα ένας εν ενεργεία υπουργός.

Προς το παρόν τα ολλανδικά κόμματα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ένας από τους πιθανούς διαδόχους του κ. Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup είναι ο κεντροδεξιός Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Όταν ρωτήθηκε πάντως, ο κ. Λεμέρ απάντησε ότι «έχουμε έναν πολύ καλό πρόεδρο», ενώ εκτίμησε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να γίνει συζήτηση περί διαδοχής.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), χαρακτήρισε τον κ. Ντέισελμπλουμ «φανταστικό πρόεδρο» και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αποχώρησή του: «Ξέρουμε τι χάνουμε αλλά δεν ξέρουμε τι θα αποκτήσουμε».

Διαβάστε επίσης: O Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα