Εμπορικό πλεόνασμα στην Ιαπωνία μετά από 6 χρόνια!


Η Ιαπωνία επέστρεψε το 2016 σε εμπορικό πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό οφείλεται κυρίως στις φθηνότερες εισαγωγές πετρελαίου και σε μια βελτίωση στις εξαγωγές προς τα τέλη του έτους.

Τα στοιχεία του Υπουργείου έδειξαν ακόμη ότι η

Ιαπωνία διατήρησε το μεγάλο ετήσιο εμπορικό της πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια έκβαση που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή, δεδομένου ότι Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει εξονυχιστικά το αμερικανικό εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το εμπορικό ισοζύγιο στα αγαθά επέστρεψε σε πλεόνασμα 4,074 τρισ. γεν, από έλλειμμα 2,792 τρισ. την προηγούμενη χρονιά. Το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ ήταν το μεγαλύτερο σε σύγκριση με όλους τους εμπορικούς εταίρους, αν και περιορίστηκε κατά 4,6% σε 6,835 τρισ. γεν.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, το Δεκέμβριο οι εξαγωγές εμφάνισαν άνοδο για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες, σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη της βελτιωμένης προοπτικής της οικονομίας. Συγκεκριμένα παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 5,4%, έναντι μέσης πρόβλεψης των αναλυτών της Wall Street Journal αύξηση 1,9%. Τον Νοέμβριο είχαν υποχωρήσει κατά 0,4%.

Το μηνιαίο εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε πλεόνασμα 641,4 δισ. γεν. Αυτό αντανακλά απότομη άνοδο σε σχέση με το πλεόνασμα 138,9 δισ. γεν το 2015. Επιπλέον, ο Δεκέμβριος ήταν ο τέταρτος μήνας στη σειρά κατά τον οποίο η αξία των εξαγωγών ξεπέρασε εκείνη των εισαγωγών. Οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν πλεόνασμα 290 δισ. γεν.

Οι όγκοι των ιαπωνικών εξαγωγών επίσης αυξήθηκαν κατά 8,4% το Δεκέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, έπειτα από άνοδο 7,4% τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας το δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξησης.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 2,6% σε 6,0387 τρισ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ πρόκειται για την 24η συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

Keywords
Τυχαία Θέματα